Uitstel zandwinning IJsselmeer na protest bewoners
Vanwege heftige protesten van omwonenden wordt er voorlopig geen besluit genomen over een groot zandwinningsproject aan de Friese IJsselmeerkust. De bewoners vrezen dat door 'de zandfabriek' de rust in het gebied verdwijnt. Ook zijn ze bang dat het project hun uitzicht midden in een beschermd natuurgebied verpest. Een petitie tegen de zandwinning is binnen twee weken 6500 keer getekend.
De zandwinning zou moeten plaatsvinden ongeveer vijf kilometer uit de kust van Gaasterland, vanaf een kunstmatig eiland in het IJsselmeer. In totaal wordt het project 250 hectare groot en zestig meter diep. De zandwinning gaat dertig jaar duren. Volgens zandwinningsbedrijf Royal Smals is het IJsselmeerzand hard nodig omdat het rivierzand in Nederland opraakt.
Kamervragen
Het ministerie van Economische Zaken en de provincie Friesland gingen al akkoord. Maar nu stokt de besluitvorming bij de gemeente. Het onderwerp stond voor vanavond op de agenda van de gemeenteraad, maar is daar volgens Omrop Fryslân van afgehaald.
Dat komt door fel protest in de dorpen aan de IJsselmeerkust. Er is niet alleen een petitie, ook voerden ongeveer honderd bewoners afgelopen zondag actie op de IJsselmeerdijk. Ze hielden een moment stilte om 'te genieten' van de rust die er nu nog is.
120 miljoen kuub
GroenLinks, ChristenUnie en D66 in de Tweede Kamer zijn het ook niet eens met de zandwinning. In een motie en kamervragen vragen ze minister`Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat of de gevolgde procedure voor de zandwinning correct is geweest. Ze wijzen erop dat Royal Smals in totaal 120 miljoen kuub zand wil winnen in 'een belangrijk foerageergebied voor bijzondere en beschermde vogels'. Ze vragen zich ook af wat de zandwinning betekent voor de drinkwaterwinning uit hetzelfde gebied. De minister heeft nog niet gereageerd.
GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger is verheugd dat de gemeente voorlopig geen besluit neemt: "Grootschalige zandwinning in een kwetsbaar natuurgebied is een slecht plan. Door veel verzet van omwonenden en Kamervragen besluit de gemeente gelukkig het project uit te stellen. Mooi: want van uitstel komt afstel."