NOS Sport

Jonge Britse coureur Monger is benen kwijt, maar Formule 1-droom niet

Jonge Britse coureur is benen kwijt, maar Formule 1-droom niet

Billy Monger heeft geen benen meer, maar zijn droom om Formule 1-coureur te worden is nog altijd springlevend. De 19-jarige Brit was afgelopen weekend in Abu Dhabi aanwezig bij de laatste grandprix van het jaar.

En natuurlijk ging het ook daar over zijn tragische crash van vorig jaar. Hij reed in de Formule 4 op een stilstaande auto en verbrijzelde daarbij zijn beide benen. Amputatie was noodzakelijk. "Daar schrok ik wel een beetje van...", zegt hij met gevoel voor understatement.

Het geeft ook direct het karakter van Monger weer: hij laat zich niet snel uit het veld slaan. "Ik weet nog dat ik de coureur voor mij hoorde schreeuwen. Ik gaf aan dat de hulpverleners eerst naar hem toe moesten."

Mikken op de Formule 3

We zijn nu anderhalf jaar verder en Monger heeft alweer geracet in de Britse Formule 3. Bij zijn rentree haalde hij zelfs direct het podium. Volgend seizoen wil hij in de internationale FIA Formule 3 rijden, als opstapje naar de Formule 1.

Alex Zanardi is Mongers grote voorbeeld: "Toen mensen mij vlak na mijn ongeluk over hem vertelden, was ik echt blij dat iemand in dezelfde positie toch weer kon racen. Dat opende de deur weer een beetje voor mij."

De Italiaan, die vijf seizoenen in de Formule 1 reed, verloor zijn beide benen bij een crash in 2001, maar keerde net als Monger met protheses terug in een aangepaste raceauto. "Ik wist eerst niet wie hij was, maar hij was een grote inspiratie voor me", aldus Monger.

Willekeurige coureur

In de auto voelt hij zich - ondanks zijn verleden - het meest op zijn gemak. "Als je niet zou weten wie ik was, zou je me als een willekeurige coureur zien. En dat bevalt me wel."

2006: Alex Zanardi wordt in zijn auto getild

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl