Bondscoach Max Caldas met Oranje tijdens de EK in 2017 ANP

Hockeyers gaan voor WK-goud, 7.500 dagen na 'Utrecht'

tijd van publicatie

Het is bijna 7.500 dagen geleden dat de Nederlandse hockeyers voor het laatst wereldkampioen werden, oftewel ruim twintig jaar. Wellicht lukt het weer eens in het Indiase Bhubaneswar, waar het WK woensdag begint. "Ze hebben er alle ingrediënten voor", denkt analist Jacques Brinkman.

Sinds de wereldtitel in Utrecht in 1998 eindigde Nederland achtereenvolgens als derde, zevende, derde en tweede op een wereldkampioenschap hockey. Op de Spelen was er in 2000 nog succes, maar in de achttien jaren daarna ook niet meer. Waarom gaat het nu opeens wel lukken?

Groepswedstrijden Nederland, live te zien op NPO 1 en NOS.nl

zaterdag 1 december, 12.30 uur Nederland Maleisië
woensdag 5 december, 12.30 uur Duitsland Nederland
zondag 9 december, 14.30 uur Nederland Pakistan

'Geleerd van het verleden'

Brinkman somt de kwaliteiten op van het huidige team. "Ze hebben een goede corner met Mink van der Weerden, tor-instinct met Mirco Pruyser, ze hebben het give and go-spel van Thierry (Brinkman), dat mag ik wel even zeggen als zijn pappa, ze hebben Pirmin Blaak als een goede shootoutkeeper en ze hebben een begeleiding die in balans is. Max Caldas heeft geleerd van het verleden en Taco van den Honert vult hem goed aan."

Kortom, volgens Brinkman zit het er wel in. "Ze kunnen zeker goud winnen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2 1998: De Nooijer bezorgt Oranje de wereldtitel met een golden goal
2/2 Stephan Veen feliciteert Teun de Nooijer met een treffer tijdens het WK van 1998 ANP

Nederland moet het doen zonder Floris Wortelboer. Een aderlating, zowel op als naast het veld. De speler van Bloemendaal keerde juist terug van een schouderblessure, haalde eind oktober toch de selectie, maar een paar dagen later ging het weer mis.

"Ik had er alles aan gedaan. Het voelde goed, ik had totaal geen last van iets. Maar heel ongelukkig schoot tegen Spanje mijn schouder toch weer uit de kom", legt Wortelboer uit in Langs de Lijn.

Wortelboer was zekerheidje

Brinkman betreurt het wegvallen van Wortelboer. "Floris heeft zich echt wel bewezen. Bij Bloemendaal ook. Hij was een zekerheidje in het Nederlands elftal. Hij is multifunctioneel. Je kan hem achterin opstellen, maar ook op het middenveld. Maar topsport is keihard."

2017: Floris Wortelboer in actie namens Oranje ANP

Bondscoach Caldas bracht Wortelboer hoogstpersoonlijk terug naar het vliegveld in Valencia. De stemming binnen het team was bedroefd. "Het is nooit goed als er nog iemand wegvalt als de selectie al bekend is. Het heeft impact op het team, maar het moet niet te veel impact hebben anders is het team er ook niet klaar voor."

Jorrit Croon is de vervanger van Wortelboer. Een logische keuze volgens Brinkman. "Jorrit Croon vind ik gewoon een betere hockeyer dan Joep de Mol (de andere reserve, red.). Als ik zou moeten selecteren, zou ik deze achttien kiezen, want dat vind ik de beste spelers."

'Koffers vol met eten mee'

Het grootste gevaar in Bhubaneswar, dat tegen de oostkust van India aanligt, is het klimaat. Als Nederland zijn eerste wedstrijd speelt, op 1 december tegen Maleisië, ligt de verwachte temperatuur rond de dertig graden.

"Je moet zorgen dat je fit blijft. Dat is de grote uitdaging. Het laatste toernooi in India was iedereen ziek. Volgens mij gaan er bij Nederland ook koffers vol met eten mee. Want het grootste gevaar is gewoon dat je ziek wordt. Dat je niet meer met achttien man aan de start kan verschijnen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

WK hockey live bij de NOS

Wortelboer gaat zich ondertussen verbijten voor de buis. "Het is heel zuur. Het is echt balen dat ik er niet bij ben, maar uiteindelijk gaan zij natuurlijk schitteren daar." Hij is doorgaans één van de gangmakers in de groep. "Ik denk dat ze wel een beetje gezelligheid gaan missen. Als je vier weken in India zit, moet je af en toe ook een beetje gezelligheid hebben."

'Top zo breed'

Hij stelt dat het spannend kan gaan worden. Nederland is niet de absolute topfavoriet. "De top is zo breed. Er zijn zes of zeven landen die wereldkampioen kunnen worden. Dat is gewoon zo. Maar ik denk zeker dat ze een kans hebben. In de poule zullen Nederland en Duitsland gaan uitmaken wie nummer één wordt."

Oranje zit in groep D met Duitsland, Pakistan en Maleisië. De groepswinnaar gaat rechtstreeks door naar de kwartfinales, de nummers twee en drie spelen een tussenronde.

Bondscoach Max Caldas denkt dat zijn ploeg klaar is voor het WK, van 28 november tot en met 16 december in India. Begin deze maand won Oranje een oefenwedstrijd tegen België met 4-3. "We gaan met vertrouwen naar het WK, maar het ligt dicht bij elkaar."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hockeymannen leven ontspannen en met vertouwen toe naar WK

STER Reclame