Mensen leggen bloemen bij het Spiegelmonument Nooit meer Auschwitz tijdens de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam
NOS Nieuws

Kamer wil dat Nederland betwiste definitie van antisemitisme toepast

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de Nederlandse regering een specifieke definitie van antisemitisme - Jodenhaat - gaat gebruiken. Het gaat om de internationale definitie die is opgesteld door de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA).

De regeringspartijen VVD, CDA, ChristenUnie en de oppositiepartijen PVV, 50Plus en Forum voor Democratie steunden vanmiddag een motie van SGP-leider Van der Staaij om in de strijd tegen "het veelkoppig monster van antisemitisme" de regering te vragen om steun te verlenen aan het "hanteren" van deze IHRA-werkdefinitie, zo staat letterlijk in de SGP-motie.

Eenduidigheid

De partijen maken zich zorgen over groeiende haat tegen Joden. SGP-leider Van der Staaij denkt dat het goed is als er meer duidelijkheid bestaat over wat antisemitisme nu precies is. "Er moet meer eenduidigheid komen in alle landen, zodat er meer gedaan kan worden aan bijvoorbeeld de registratie ervan", zegt de SGP-leider. Het Europees Parlement heeft in juni 2017 alle Europese landen opgeroepen de IHRA-werkdefinitie aan te nemen.

Op de IHRA-definitie is kritiek, omdat er geen duidelijk onderscheid gemaakt zou worden tussen antisemitisme en kritiek op de Israëlische regering. De organisatie Een Ander Joods Geluid wijst de definitie daarom af, omdat de organisatie "Israël-kritiek met antisemitisme vermengt" en schreef een brief aan de Tweede Kamer. Een groep Israëlische hoogleraren heeft ook opgeroepen de definitie niet te gebruiken.

'Verwerpelijk'

De partijen D66, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, GroenLinks en Denk hebben tegen de SGP-motie gestemd. D66-woordvoerder Sjoerdsma benadrukt dat "alles wat in de buurt komt van antisemitisme verwerpelijk" is. "Maar het kan niet zo zijn dat kritiek op het beleid van de regering in Israël ook wordt geschaard onder antisemitisme", aldus het D66-Kamerlid.

Van der Staaij deelt die zorg niet. Hij vindt namelijk dat in algemene kritiek op het Israëlische beleid, gemakkelijk allerlei typische stereotypen over Joodse mensen doorklinken. "Dus kritiek op de Israëlische regering kan wel degelijk antisemitisch zijn." Het Nederlandse kabinet moet, zo hoopt Van der Staaij, op internationale conferenties en bijeenkomsten scherper letten op antisemitisme.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl