Het slechtst denkbare scenario voor de Fukushima-kerncentrale in Japan is op dit moment dat de kern in een van reactoren smelt, zegt kernenergiedeskundige Ronald Schram, onderzoeker bij Nucleair Onderzoeks en Adviesgroep in Petten. Wat er dan gebeurt, is afhankelijk van de vraag of er dan nog mogelijkheden zijn om het materiaal te koelen.

Het zou kunnen dat in het geval van zo'n meltdown uiteindelijk een betonnen overkapping nodig is. Zo'n sarcofaag werd in de jaren tachtig over de ontplofte reactor in Tsjernobyl geplaatst.

Beste geval

In het beste geval kan het materiaal de komende tijd goed gekoeld worden. "Dan kun je de temperatuur laag houden en dan blijft ook de druk laag, en dan zal zich dus ook geen waterstof ontwikkelen", aldus Schram. "Dat waterstof heeft de brand bij een van de reactoren veroorzaakt."

Het meest waarschijnlijke geval zit mogelijk tussen het best en worstcasescenario in. Er zal wel een hoeveelheid radioactiviteit vrijkomen, maar de grootste schade blijft beperkt tot de directe omgeving van de centrale. "Maar het is buitengewoon moeilijk om met de informatie die we nu hebben vooruit te kijken."

STER reclame