Tekenfilmmaker Stephen Hillenburg in 2015 bij de première van een SpongeBob-film Hollandse Hoogte / Dave Allocca

De Amerikaanse tekenfilmmaker Stephen Hillenburg is overleden. Hij was vooral bekend als bedenker van de serie SpongeBob SquarePants. Hillenburg was 57 jaar. Hij leed al een tijdje aan ALS.

Hillenburg was werkzaam als docent zeebiologie toen hij besloot zich te laten omscholen tot tekenaar. Begin jaren 90 resulteerde dat in een aantal korte films, waarvan The Green Beret en Wormholes meerdere prijzen kregen op filmfestivals.

Zijn oude passie voor het zeeleven liet Hillenburg niet los, en hij begon te werken aan een animatieserie over zeedieren. Dit leidde in 1999 tot SpongeBob SquarePants, een serie over een vierkante zeespons met bruine broek en rode stropdas die samen met de zeeslak Gerrit in een ananas in het onderzeese plaatsje Bikinibroek woont. Een belangrijke bijrol had Hillenburg weggelegd voor de obese en matig intelligente zeester Patrick.

De serie, uitgezonden door Nickelodeon, werd wereldwijd een groot succes. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen bleken SpongeBob en zijn vrienden te waarderen. De serie, inmiddels toe aan het twaalfde seizoen, wordt uitgezonden in ruim 200 landen. Ook zijn er films en musicals gemaakt en wordt wereldwijd voor miljarden dollars aan SpongeBob-merchandise verkocht.

Verbeelding

Hillenburg maakte in maart vorig jaar bekend dat hij leed aan de spierziekte ALS. Die is hem nu fataal geworden, heeft Nickelodeon bekendgemaakt.

"Steve bezielde SpongeBob SquarePants met een uniek gevoel voor humor en onschuld dat vreugde heeft gebracht aan generaties kinderen en families", schrijft de zender in een verklaring. "Zijn enorm originele karakters en de wereld van Bikinibroek zullen lang overeind blijven staan als een herinnering aan het belang van optimisme, vriendschap en de onuitputtelijke kracht van de verbeelding."

STER reclame