Dow Terneuzen levert de waterstof Omroep Zeeland

Sinds vandaag stroomt er waterstof door een twaalf kilometer lange oude hoofdgasleiding van Dow Benelux in Terneuzen naar kunstmestproducent Yara in Sluiskil. Daarmee heeft Zeeuws-Vlaanderen een primeur.

Bij de productie van ethyleen in Terneuzen komt waterstof vrij dat Yara goed kan gebruiken voor de productie van kunstmest.

Afgelopen zomer zijn de aansluitingen bij Dow en Yara gemaakt en is de gastransportleiding van de Gasunie op een paar punten aangepast. Er zal nu meer dan vier kiloton waterstof per jaar doorheen gaan.

De leiding zorgt voor een besparing vergelijkbaar met het gasgebruik van 3000 huishoudens. Bovendien is het een veilige manier om het explosieve waterstof te vervoeren.

Het project is onderdeel van het 'Smart Delta Resources'-platform. Daarin zitten de Zeeuwse ontwikkelingsmaatschappij Impuls, het havenbedrijf North Sea Port en de provincies Zeeland en Oost-Vlaanderen.

Eerste stap richting landelijk netwerk

Volgens topman Han Fennema van de Gasunie zullen leidingen in de toekomst steeds vaker andere energiedragers transporteren, zoals waterstof en groen gas. In 2030 zijn er volgens de Gasunie genoeg leidingen geschikt om te spreken van een hoofdstructuur voor transport van waterstof.

Vorige week heeft De Waterstof Coalitie, een groep van 27 milieuorganisaties, kennisinstellingen, overheden en bedrijven waaronder de Gasunie, bij de onderhandelaars van het Klimaatakkoord een voorstel gedaan voor de ontwikkeling van waterstofenergie.

De coalitie wil dat er in 2030 drie tot vier gigawatt productiecapaciteit voor waterstof komt. Vier gigawatt is genoeg om vier miljoen huishoudens van stroom te voorzien.

Het waterstof moet gemaakt worden via grote elektrolysers van honderd megawatt of meer. Die maken dan waterstof met behulp van duurzame energie. Daarom moeten ze ook aan de kust komen, waar groene stroom van de Noordzeewind aan land komt.

STER reclame