Kontar moest zich wassen en scheren op de toiletten van de luchthaven @Kontar81

Syriër die maanden vastzat in terminal Kuala Lumpur op weg naar Canada

time icon Aangepast

Een Syrische vluchteling die maandenlang bivakkeerde op een luchthaven in Maleisië wordt opgenomen door Canada. Zijn advocaat zegt dat Hassan al-Kontar onderweg is naar Vancouver. Het was zwaar en koud, sprak Kontar gisteren in een video die hij op Twitter zette.

Om eraan toe te voegen: "Ik weet dat ik eruitzie als iemand uit de prehistorie, uit de Middeleeuwen. Dat spijt me."

Kontar kwam in maart vast te zitten op de luchthaven omdat zijn Maleisische visum was verlopen. De laatste weken zat hij in detentie. Op de luchthaven was hij voor eten afhankelijk van personeel van het vliegveld. Op sociale media maakte hij mensen deelgenoot van zijn leven, met beelden waarop hij zich waste en schoor in een van de toiletten van terminal 2 op de internationale luchthaven van Kuala Lumpur.

Hassan Al Kontar
@Kontar81
Breaking news ✌✌
7 maanden geleden

Tom Hanks

Kontar woonde overigens sinds 2008 niet meer in Syrië. Toen zijn Syrische paspoort verliep, durfde hij niet terug naar Syrië om een nieuwe aan te vragen. Hij vreesde dat hij zou worden opgepakt omdat hij de dienstplicht had ontlopen. Kontar woonde na zijn vertrek uit Syrië in de Verenigde Arabische Emiraten, voordat hij vertrok naar Maleisië.

Van daaruit wilde hij aanvankelijk naar Ecuador vliegen, maar hij kreeg daarvoor geen toestemming. Ook Cambodja en uiteindelijk Maleisië wilden hem niet het land in laten. Gisteren is hij, met een tussenstop in Taiwan, alsnog op een vlucht gezet richting Vancouver.

In Canada was een crowdfundingactie opgezet door iemand die Kontar op sociale media volgde. Al snel was er 13.600 dollar bijeengebracht, het bedrag dat nodig is om een vluchteling een plek te geven in het vluchtelingenprogramma.

De ervaringen van Kontar doen denken aan de film The Terminal (2004) met Tom Hanks, die vanwege problemen met zijn papieren vast komt te zitten op een luchthaven in New York. Die film was overigens geïnspireerd door het waargebeurde verhaal van een Iraanse vluchteling die jarenlang op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle verbleef.

In 2015 bracht een familie uit Irak enkele maanden door in een lege rookkamer op de luchthaven van Moskou, afhankelijk van goedwillende reizigers die hen eten brachten.

STER Reclame