1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Reuters
NOS NieuwsAangepast

'Trumps oud-campagneleider Manafort loog tegen speciaal onderzoeker Mueller'

Paul Manafort, de oud-campagneleider van president Trump, wordt door speciaal aanklager Robert Mueller beschuldigd van liegen. Dat zou zijn gebeurd tijdens het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.

De beschuldiging staat in stukken die maandag bij een rechtbank zijn ingediend. In diezelfde stukken staat dat Manafort het niet met de beschuldiging eens is.

'Schikkingsvoorwaarden geschonden'

Manafort zou hebben gelogen nadat hij in september een schikking met Mueller trof. Hij verklaarde zich toen bereid om mee te werken aan het Rusland-onderzoek. In ruil daarvoor zouden verschillende aanklachten die tegen hem liepen, zoals belastingfraude en het witwassen van geld, vervallen. Met het vertellen van leugens heeft hij volgens Mueller de voorwaarden voor deze schikking geschonden.

Welke leugens Manafort zou hebben verteld, is niet bekendgemaakt. De aanklagers hebben aangekondigd daarover later met meer informatie te komen.

Wat verbergt hij dat erger is dan voor de rest van je leven in de gevangenis belanden?

Hoogleraar Rechtsgeleerdheid Joyce Vance over Manafort

De rechtszaak waarvoor deze stukken nu zijn ingediend bij de rechtbank heeft niets te maken met zijn werk als campagneleider voor Trump, maar gaat over zijn werkzaamheden als politiek adviseur en lobbyist voor pro-Russische partijen in Oekraïne. Manafort zou daar miljoenen dollars mee hebben verdiend.

De advocaten van Manafort en aanklager Mueller willen zo snel mogelijk een datum vastleggen voor de rechtszaak. Nu de samenwerking tussen Mueller en Manafort ineenstort, kan de laatste alsnog worden vervolgd voor zaken die de aanklagers lieten vallen in ruil voor zijn medewerking met het onderzoek.

De Amerikaanse hoogleraar Rechtsgeleerdheid Joyce Vance vraagt zich in The New York Times af waarom Manafort heeft gelogen, in de wetenschap dat Mueller daar waarschijnlijk achter zou komen. "Wat verbergt hij dat erger is dan voor de rest van je leven in de gevangenis belanden?" Ze vermoedt dat Mueller hem betrapt heeft op meerdere grote leugens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl