1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

GM sluit autofabrieken in Noord-Amerika, Trump is kritisch

De Amerikaanse autofabrikant General Motors zet in de VS en Canada mogelijk 14.000 mensen op straat, onder wie 8000 medewerkers met een kantoorbaan. Vijf vestigingen, vier in de VS en een in Canada, gaan volgend jaar waarschijnlijk dicht. GM zegt zich meer te willen richten op zelfrijdende en elektrische auto's.

Het besluit is door president Trump bekritiseerd. Een van de fabrieken die op de nominatie staan om gesloten te worden staat in Ohio, een belangrijke staat voor de presidentsverkiezingen in 2020. Trump heeft tegen GM-topvrouw Barra gezegd dat hij ongelukkig is met het besluit. Hij eist dat een van de nieuwe modellen van GM in Ohio wordt gebouwd.

AFP
Bedrukte gezichten bij de medewerkers van GM in Oshawa, Canada

General Motors wijst erop dat er in Ohio andere GM-vestigingen zijn, zoals in Toledo waar versnellingsbakken worden gemaakt.

Het aandeel GM stond in de loop van de dag meer dan vijf procent hoger. Het bedrijf produceert onder meer de merken Cadillac en Chevrolet.

Canada

In Canada reageerde premier Trudeau teleurgesteld op het besluit van General Motors. De sluiting van de fabriek in Oshawa kost duizenden mensen hun baan. "We zullen doen wat we kunnen om de families die hierdoor worden geraakt te helpen."

GM waarschuwde dat er na 2019 mogelijk ook vestigingen in de Amerikaanse staten Maryland en Michigan moeten sluiten. Wereldwijd heeft GM 180.000 mensen in dienst.

Ook bij de Amerikaanse vestigingen van Ford en Nissan dreigen mensen hun baan te verliezen. GM is in de VS de grootste autofabrikant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl