AFP
NOS NieuwsAangepast

Ruimterobot InSight geland op Mars

De NASA-ruimterobot InSight heeft de landing op de planeet Mars overleefd. Of dat zou lukken, was de vraag. In het verleden is 43 keer geprobeerd om met een ruimtevaartuig op Mars te landen. 25 keer liep dat verkeerd af. Maar om even voor 21.00 uur Nederlandse tijd steeg een gejuich op in het vluchtleidingscentrum in Pasadena.

Kijk hier hoe de NASA-medewerkers het nieuws over de landing afwachtten:

NASA-medewerkers wachten met ingehouden adem op nieuws

Voor een succesvolle landing moest InSight zijn snelheid van bijna 20.000 kilometer per uur in zes en een halve minuut terugbrengen naar 0. Die minuten worden door ruimtevaartliefhebbers 'minutes of terror' (minuten van verschrikking) genoemd. Met behulp van raketten, een parachute en poten met schokbrekers is het gelukt.

De komende uren wordt nagegaan of alle apparaten aan boord functioneren. Via een speciaal Twitter-account verstuurde NASA de eerste foto van de achterkant van het kapje dat een lens beschermt.

InSight gaat de komende twee jaar de bodem van Mars onderzoeken, onder meer met een seismometer die trillingen registreert. Wetenschappers willen weten of Mars, net als de aarde, een vloeibare kern heeft.

Ook willen ze weten of de planeet warm genoeg is om onder de oppervlakte vloeibaar water te herbergen. Als dat zo is, is aan een belangrijke voorwaarde voor de aanwezigheid van leven op de planeet voldaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl