Fabiano Caruana en Magnus Carlsen schudden elkaar de hand EPA

Omdat ook de twaalfde schaakpartij in de WK-tweekamp tussen Magnus Carlsen en Fabiano Caruana in remise is geëindigd, moet in een tiebreak bepaald worden wie de wereldtitel grijpt.

In de twaalfde en laatste reguliere partij stond Carlsen er beter voor, maar toch bood hij na 31 zetten verrassend remise aan. Caruana accepteerde dat gretig.

Hoe nu verder?

Woensdag wordt de tweekamp hervat met vier rapidpartijen. Titelhouder Carlsen is daarin favoriet, omdat hij sneller beslissingen neemt dan zijn Amerikaanse uitdager.

In de tiebreak worden sowieso vier rapidpartijen gespeeld, waarin de schakers per persoon per partij in totaal 25 minuten de tijd hebben. Per zet komt er tien seconden bij.

Mocht het na vier partijen nog altijd gelijk staan, worden er maximaal vijf blitzpartijen geschaakt. In die wedstrijden hebben de schakers slechts vijf minuten per persoon om na te denken, plus drie seconden per zet. Voor de blitzpartijen geldt dat wie het eerst zo'n partij wint, de wereldkampioen is.

Caruana (l) en Carlsen schudden de hand AFP

Als de stand toch gelijk blijft, gaan Carlsen en Caruana over naar de laatste variant met een alles-of-nietswedstrijd: armageddon. De winnaar van de loting mag daarbij de kleur kiezen. De schaker die met wit speelt krijgt vijf minuten bedenktijd, de speler met zwart vier minuten. Bij een gelijke stand, is zwart de winnaar.

Verdeling prijzengeld aangepast

De premiepot voor de WK-tweekamp is gevuld met 1 miljoen dollar, 550.000 dollar (zo'n 485.000 euro) gaat naar de winnaar en 450.000 dollar (bijna 400.000 euro) naar de verliezer.

Eerder was de verdeling nog 600.000 dollar voor de winnaar en 400.000 dollar voor de verliezer, maar omdat er een tiebreak volgt, is de verdeling aangepast.

STER reclame