In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Droogte frustreert aanleg eerste natuurijsbaan

De vrijwilligers van ijsclub Rijsoord slagen er tot nu toe niet in een ijsbaan te maken. Zaterdag hebben ze met de brandweer van Ridderkerk een grasveld onder water laten lopen.

Maar ze kunnen naar een ijsbaan fluiten: het water loopt weg, de ijsbaan is lek. Het waterpeil is inmiddels lager. IJsmeester Henk van Mastrigt weet waardoor het water verdwijnt: "Achter de ijsbaan sijpelt het water door het laatste dijkje."

Door de droge zomer zijn scheuren in de aarde ontstaan. "Zodra het een paar dagen regent, trekken de gaten vanzelf weer dicht door de regen."

De eerste met natuurijs

Het bestuur van de ijsclub startte dit jaar vroeg met de voorbereidingen. De club wil dit seizoen de eerste in de regio zijn waar op natuurijs kan worden geschaatst.

Van Mastrigt verwacht dat dit toch nog gaat lukken, ook als het niet regent. "Boeren hebben aangeboden water uit de wetering hiernaast het veld in te pompen", zegt hij tegen RTV Rijnmond. De ijsclub is er vroeg bij: gemiddeld vriest het in november vijf dagen.

Ook één van de Leersumse plassen, die vaak door gezinnen met kinderen wordt bezocht, is helemaal leeg. Dat betekent dat er deze winter niet geschaatst kan worden, menen de boswachters.

"Zelfs vanuit Amsterdam komen de mensen naar deze plassen om te schaatsen", vertelt natuurijsman Fred Geers. Dat wordt deze winter dus lastig, schrijft RTV Utrecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl