Van der Poel en Betsema winnen veldrit in Koksijde

Mathieu van der Poel en Denise Betsema hebben de wereldbekerveldritten in Koksijde gewonnen. De twee Nederlanders waren een dag eerder ook al de sterksten in de Ambiancecross in Wachtebeke.

Voor Van der Poel betekende de overwinning in Koksijde zijn derde in de wereldbeker op rij. Net als in Bern en Tábor reed hij al vroeg weg bij de concurrentie. Na de eerste van negen ronden in het loodzware Belgische zand had Van der Poel al negentien seconden voorsprong op nummer twee Lars van der Haar.

Wereldkampioen Wout van Aert reed toen, na enkele foutjes, al op ruim een halve minuut achterstand. Na die dramatische openingsronde wist Van Aert zich te herpakken.

Van Aert denderde langs Corné van Kessel en Van der Haar en haalde ook Toon Aerts (bij absentie van Van der Poel winnaar van de eerste twee WB-koersen) in. Hij werd uiteindelijk tweede op 25 seconden van de uitbollende Van der Poel, die ongenaakbaar naar de overwinning reed.

Denise Betsema wint in Koksijde NOS

Bij de vrouwen reed Denise Betsema in de laatste ronde weg uit een kopgroepje en boekte solo haar eerste wereldbekerzege.

Direct na de start nam Marianne Vos de kop, maar zij zakte al snel weg en zou op 1.12 als twaalfde finishen. De Belgische wereldkampioene Sanne Cant nam het commando over, maar ook zij betaalde in de voorlaatste ronde de tol.

Cant moest de Britse Nikki Brammeier en de Nederlandse rijdsters Betsema, Annemarie Worst en Ceylin Alvarado laten gaan en kwam uiteindelijk als zevende over de streep.

Toen Betsema versnelde, konden ook de anderen niet meer volgen en onderstreepte de 25-jarige Texelse nog eens dat zij de revelatie van het seizoen is. Ze werd bij de EK al verrassend derde, won zaterdag de Ambiancecross en vandaag was het dus opnieuw raak.

"Ik kan het nog steeds niet geloven", zei ze na afloop. "Mijn eerste overwinning in de wereldbeker. Bizar gewoon."

Haar overwinning was des te indrukwekkender, omdat ze vanaf de derde startrij moest beginnen. "Ik kon steeds verder opschuiven en in de tweede rond aansluiten bij de kopgroep. Toen ik op kop kwam, kon ik mijn eigen tempo en lijnen rijden."

"Ik hoop dat ik vanaf nu een betere startpositie krijg, want ik heb mezelf vandaag wel bewezen. Hopelijk kan ik deze vorm doortrekken naar de rest van het seizoen."

STER reclame