De botsing tussen de sleepboot en het Russische schip op een foto van de Oekraïense marine
NOS Nieuws

Rusland sluit Zee van Azov af na incident met Oekraïens schip

Rusland heeft een cargoschip in de nauwe Straat van Kertsj gelegd en blokkeert daarmee de toegang tot de Zee van Azov. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de Russische staats-tv. De Russische blokkade volgt op een incident met een Oekraïens marineschip.

Volgens de regering in Kiev ramde een schip van de Russische kustwacht een Oekraïense sleepboot. Daarbij raakten de motor en de romp van het Oekraïense schip beschadigd. De Russische veiligheidsdiensten zeggen dat de Oekraïners zonder toestemming de grens waren overgestoken en dat ze in Russische wateren voeren.

Het incident gebeurde toen drie schepen van de Oekraïense marine de Straat van Kertsj wilden passeren. Die ligt tussen Rusland en het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. Het is de verbinding tussen de Zwarte Zee en de Zee van Azov, waar zowel Oekraïne als Rusland aan grenst.

Gevaarlijke manoeuvre

Rusland betitelt het incident als een gevaarlijke manoeuvre en spreekt van een provocatie. Oekraïne zou een conflict willen uitlokken.

Maar volgens Oekraïne gaat het om "Russische agressie" en houdt dat land zich niet aan de regels die in 2003 in een verdrag zijn vastgelegd over het gebruik van de Zee van Azov en de Straat van Kertsj. De Oekraïense marine zegt dat Rusland van tevoren was geïnformeerd over het verplaatsen van de marineschepen vanuit Odessa naar de Zee van Azov.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl