Denzel Dumfries in Oranje
NOS Voetbal

De trein van Dumfries dendert maar door: van Mbappé tot Messi

Heel veel teamsucces kende Denzel Dumfries vorig seizoen niet in zijn eerste jaar bij sc Heerenveen. Maar de van Sparta overgekomen rechtsback miste in Friese dienst slechts weinig minuten en stond bijna altijd op het veld. De jonge voetballer maakte indruk.

Landskampioen PSV haalde hem prompt naar Eindhoven. En daar is hij binnen de kortste keren in een ware rollercoaster beland. Een vaste stek in de basisploeg van trainer Mark van Bommel, inmiddels vier wedstrijden in de Champions League en als klap op de vuurpijl zijn debuut in het Nederlands elftal.

Alle reden om af en toe in de eigen arm te knijpen, zou je als buitenstaander denken. Maar Dumfries denkt daar anders over. "Nee, dat heb ik niet", reageert hij nuchter. "Maar ik heb wel van heel veel momenten genoten. Van het complete plaatje eigenlijk. Al sprongen de wedstrijd tegen Frankrijk en de overwinning met PSV op Ajax er misschien bovenuit."

Denzel Dumfries in actie voor PSV

Er mag hoe dan ook zonder overdrijven gesproken worden van een stormachtige ontwikkeling van de 22-jarige Rotterdammer. En die leidde tot een opmerkelijke serie wedstrijden in de tweede helft van november.

Vrijdag 16 november 2018, Nederland-Frankrijk 2-0

Dumfries speelt - na zijn debuut half september tegen Duitsland - zijn derde interland en behoort opnieuw tot de eerste keus van bondscoach Ronald Koeman. De wedstrijd tegen kersvers wereldkampioen Frankrijk moet gewonnen worden, wil Oranje nog kans maken op groepswinst in de Nations League.

Dumfries staat tegenover Kylian Mbappé. De Fransman is ruim twee jaar jonger, maar heeft zich wel al naar de status van wereldster gevoetbald. Hij krijgt in de Rotterdamse Kuip weinig gelegenheid die reputatie waar te maken. "Matthijs en ik hebben het goed gedaan", toont Dumfries zich na de 2-0 zege tevreden over de samenwerking met centrumverdediger De Ligt.

Denzel Dumfries en keeper Jasper Cillessen na afloop van het duel met Frankrijk

Koud of warm heeft Dumfries het ook niet gekregen van de Franse ster van Paris Saint-Germain. "Het is zoals tegen elke andere speler. Je moet gewoon leveren. Tuurlijk, hij is een grote ster, maar je moet gewoon je best doen en het maximale uit jezelf halen."

Terwijl Mbappé geen enkele keer kans ziet gevaar te stichten voor het Nederlandse doel, is de opgestoomde Dumfries wel dicht bij een treffer. De Franse keeper Hugo Lloris houdt de back echter tot tweemaal toe van zijn eerste Oranje-doelpunt af.

Maandag 19 november 2018, Duitsland-Nederland 2-2

Na drie basisplaatsen op rij staat Dumfries er in de laatste groepswedstrijd in de Nations League tegen Duitsland plots naast. De 'schuld' van clubgenoot Steven Bergwijn. De rechtsbuiten van PSV is licht geblesseerd. Koeman maakt van de nood een deugd en kiest voor een 'fris koppeltje aan de rechterkant': Quincy Promes voor Bergwijn en daarom ook Kenny Tete voor Dumfries.

"Tete is fit en kan, denk ik, nu even meer brengen", licht de bondscoach de wissel toe. "Tete en Promes hebben de hele week als koppel goed getraind bij de reserves. Ze mogen het nu laten zien."

Denzel Dumfries (rechts) met PSV-ploeggenoot Steven Bergwijn op de training bij Oranje

Zonder te spelen lijkt Dumfries toch zijn positie te versterken. Tete, bij Olympique Lyon amper aan spelen toekomend, heeft het in een moeizaam draaiend Nederlands elftal erg lastig tegen de Duitsers. Nederland komt al snel met 2-0 achter, maar vecht zich in de slotfase naar een gelijkspel.

"Het gevaar van Duitsland komt continu van de rechterkant", constateert NOS-analyticus Pierre van Hooijdonk in de rust. "Al is dat niet alleen de schuld van Tete, hoor."

Met zijn snelheid weet hij nog veel eigen fouten te corrigeren, voegt Rafael van der Vaart eraan toe. Maar ook hij is slecht te spreken over de flankverdediger. "Misschien komt het door gebrek aan wedstrijdritme." Het duo is het eens: "Dumfries moet erin." Koeman beslist echter anders.

Zaterdag 24 november 2018, PSC-sc Heerenveen 3-0

Terug in eigen land, bij zijn eigen club, staat Dumfries een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen te wachten. Zijn vorige werkgever. Hij speelt een bescheiden rol en wordt voortijdig gewisseld.

Denzel Dumfries omspeelt Heerenveen-speler Kik Pierie

De back kijkt met tevredenheid terug op de voorbije weken. Dumfries heeft ook niet het gevoel dat-ie tijd nodig had om op gang te komen. "Nee, zo zou ik het niet noemen. Het was wel even wennen. Je probeert gewoon meteen je best te doen en zowel bij PSV als bij Oranje ging het ook wel goed. Op een enkel slippertje na, maar dat zijn ook juist de momenten waarvan je beter wordt."

Woensdag 28 november 2018, PSV-Barcelona

Opnieuw moet Dumfries het opnemen tegen een wereldster, eentje uit de allerhoogste categorie zelfs. Barcelona, koploper in Champions League-groep B, komt op bezoek. De club dus van vijfvoudig wereldvoetballer van het jaar Lionel Messi, die eerder dit seizoen in Camp Nou (4-0) drie keer het net vond tegen de Eindhovenaren.

Denzel Dumfries duelleert in Camp Nou met Barcelona-speler Jordi Alba

Maar het wordt hoe dan ook een volgende test voor de jongeling op internationaal topniveau. Een wedstrijd om van te dromen ook. Toch? "Nou, als ik ergens van droom, dan is het van winst. Of nee, niet dromen, we moeten dat dóén. We moeten punten halen om de Europa League te halen."

En zo dendert de trein van Denzel Dumfries maar door en door. Van station naar station. Met een voorlopig onzichtbaar eindpunt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl