1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Reuters
NOS Nieuws

Regeringspartij Taiwan krijgt klappen bij lokale verkiezingen

President Tsai Ing-wen van Taiwan heeft het voorzitterschap van de regeringspartij DPP neergelegd. Aanleiding is de forse verkiezingsnederlaag bij de lokale en regionale verkiezingen van vandaag. Tsai blijft wel aan als president.

De DPP (Democratische Progressieve Partij) verloor volgens de peilingen in ongeveer de helft van de dertien steden en districten, melden Taiwanese media. Vanwege het slechte resultaat heeft ook premier William Lai zijn ontslag aangeboden, maar president Tsai accepteert dat niet.

Sinds de DPP in 2016 aan de macht kwam, verslechterden de verhoudingen met China. President Tsai hamert voortdurend op de onafhankelijkheid van Taiwan, wat slecht valt in Peking.

Zij en de Taiwanese regering zeiden in aanloop naar de verkiezingen dat China de resultaten probeerde te beïnvloeden met "politiek gepest" en het verspreiden van nepnieuws. Peking ontkent dit te hebben gedaan.

De nationalistische oppositiepartij Kuomintang won fors. De partij staat welwillender tegenover China dan de DPP.

Reuters
Han Kuo-yu viert de overwinning van oppositiepartij Kuomintang

De voorganger van president Tsai, Ma Ying-jeou op, leidde Taiwan tussen 2008 en 2016. Hij werd in 2016 bij de verkiezingen afgestraft voor zijn pro-Chinese koers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl