Sam Lammers in het shirt van PSV ANP

Als er iemand is die het oppermachtige PSV kan ontrafelen, dan is het Sam Lammers wel. De 21-jarige spits is kind van PSV, maar speelt dit seizoen op huurbasis bij Heerenveen. Zaterdagavond treffen beide ploegen elkaar in Eindhoven.

Logischerwijs moest PSV-coach Mark van Bommel in zijn wekelijkse onderhoud met de pers ook vragen beantwoorden over zijn voormalige pupil.

"Sam ontwikkelt zich heel goed. Ik ken hem natuurlijk van onder 17, onder 19 en Jong PSV. Daarna is hij doorgeschoven naar het eerste. Je ziet zelden dat iemand zuiver tweebenig is. Dat is hij. Hij nam penalty's met links en schoot ze ook met rechts ook binnen in de jeugd. En dat doet hij nog steeds. Hij is heel vaardig. We houden hem goed in de gaten."

Mark van Bommel prijst vaardige Lammers

Sam Lammers dus. Dit seizoen al goed voor zes doelpunten. In een Heerenveen dat zeker nog niet top draait. De zaakwaarnemer van Sam is zijn oom John Lammers. Inderdaad, de oud-spits van onder andere Willem II en RKC. Tegenwoordig is John Lammers de coach bij Esbjerg in Denemarken, de laatste club van Rafael van der Vaart.

Oom John en neef Sam

Oom John was als zaakwaarnemer intensief betrokken bij de verhuur van neef Sam aan Heerenveen. "De keuze voor Heerenveen is goed geweest. Hij krijgt speelminuten, pikt zijn doelpuntjes mee en ontwikkelt zich. Heerenveen draait zeker thuis nog niet goed en kan niet domineren. Dan zie je dat Sam andere dingen ontwikkelt. Ook dat rijpt hem", aldus Lammers.

Als oud-spits (196 goals in 482 competitiewedstrijden tussen 1982 en 2000) is John Lammers niet alleen een zakelijk klankbord, hij staat Sam ook op voetbaltechnisch gebied bij. "Hij is een ander type spits dan ik was. Sam is veel meer een voetballende spits. Ik rommelde meer in het strafschopgebied."

"Hij moet werken aan zijn gretigheid voor het doel. Zijn loopacties kunnen ook beter. In de jeugd maakte hij wel echte spitsendoelpunten. Dat is nu minder. Hij moet nu meer zelf creëren. Dat heeft ook te maken met het team waarin hij speelt. Bij PSV ben je vaker en dichter bij het vijandelijke doel dan bij Heerenveen."

Teleurstelling bij Sam Lammers ANP

Moeilijk wordt makkelijk

PSV-coach Van Bommel is beducht voor de spits die zijn team vanavond treft. "Hij kan door zijn tweebenigheid alle kanten op. Daarnaast kan hij goed schieten en een bal vrijmaken. Technisch is Sam supervaardig waardoor hij een bal kan controleren. Een moeilijke bal, daar maakt hij een makkelijke bal van. Hij heeft veel voorwaarden die je als spits moet hebben. En hij kan ook nog eens op het middenveld spelen."

De grote vraag is dus of Sam Lammers ooit in de voetsporen treedt van Ruud van Nistelrooij en Klaas-Jan Huntelaar. Ook spitsen die via PSV en Heerenveen trapsgewijs een rijke internationale carrière opbouwden. Lammers werd door PSV acht jaar geleden weggeplukt bij de jeugd van Willem II en sindsdien is het alleen maar bergopwaarts gegaan met hem.

Van Bommel: "Hij is in potentie een speler die ons sterker kan maken." Zaakwaarnemer John Lammers nuanceert: "Het is de bedoeling dat hij na dit seizoen terugkeert bij PSV. Hij heeft een contract tot 2021. Maar dan moet hij wel perspectief hebben. Het is gewoon enorm belangrijk dat hij elke week speelt."

Mei 2017: Sam Lammers heeft gescoord voor PSV ANP

STER reclame