Borden van de ANWB op de snelweg A10, in 2008 toen het lettertype van Unger gebruikt werd ANP

Letterontwerper Gerard Unger, bekend van de belettering op de blauwe bewegwijzeringsborden langs en boven de weg, is overleden. Ander bekend werk van Unger is het ontwerp van de borden in de Amsterdamse metro en de toeristische wegwijzers in Rome. Hij was 76 jaar.

Unger volgde aan de Rietveld Academie de grafische opleiding, en bleef nog 30 jaar verbonden aan 'de Rietveld' als docent. Hij was ook zes jaar lang bijzonder hoogleraar typografie aan de Universiteit Leiden.

Gerard Unger in 2013 Merlijn Doomernik / Hollandse Hoogte

Unger ontwierp vele lettertypen voor kranten en tekende onder meer ontwerpen voor munten, logo's en postzegels. In Nederland gebruiken Trouw en de Volkskrant Ungers letters, maar ook USA Today en de Stuttgarter Zeitung drukken hun papieren kranten in door Unger ontworpen letters.

Maar zijn bekendste ontwerp was de belettering van de borden langs de snelweg die tot 2015 bekend stonden als ANWB-borden, maar die sindsdien vallen onder de Nationale Bewegwijzeringsdienst.

Gerard Unger werd diverse keren onderscheiden voor zijn werk, onder meer met de toenmalige H.N. Werkmanprijs voor grafisch ontwerpers.

Ungers ontwerp voor de Amsterdamse metroborden ANP

STER reclame