Spelregelcommissie wil stoppen met ABBA-systeem bij strafschoppen
Het einde is in zicht voor het zogeheten ABBA-principe bij strafschoppenseries in het voetbal. De IFAB, de internationale spelregelcommissie, wil met het experiment stoppen omdat er te weinig steun voor is. Het is een van de voorstellen van de IFAB voor regelwijzigingen in het voetbal.
Sinds dit seizoen wordt er in het Nederlands betaald voetbal en amateurvoetbal geëxperimenteerd met het ABBA-systeem, waarbij de penalty's in een strafschoppenserie niet meer om en om worden genomen. Eerst neemt team A een strafschop, dan volgen twee strafschoppen van team B, dan weer twee van team A, enzovoort.
Het systeem zou eerlijker zijn, omdat de druk gelijkmatiger over beide teams wordt verdeeld. Maar volgens de IFAB is er weinig steun omdat de procedure te ingewikkeld is.
Johan Cruijff Schaal
In augustus werd de strijd om de Johan Cruijff Schaal tussen PSV en Feyenoord beslist door een strafschoppenserie volgens het ABBA-systeem. Na afloop gaven onder anderen Jordy Clasie (Feyenoord) en Nick Viergever (PSV) aan dat het hen niet helemaal helder was.
Keepers, wissels en hands
De IFAB kwam tijdens een vergadering in Glasgow met meer voorstellen tot regelwijzigingen. Zo wil de spelregelcommissie keepers meer bewegingsvrijheid geven bij strafschoppen. De doelman zou voortaan nog maar met één voet op de doellijn hoeven te staan op het moment dat de penalty wordt genomen.
Ook is voorgesteld dat spelers bij een wissel het veld zo snel mogelijk bij de dichtstbijzijnde zijlijn moeten verlaten, en niet meer bij de vaste plek bij de middenlijn. Met deze maatregel moet tijdrekken bij het wisselen worden voorkomen.
De IFAB heeft zich in Glasgow ook gebogen over een duidelijkere definitie van een handsbal. De commissie wil dat er een preciezere omschrijving komt van aangeschoten hands, aangezien er nog altijd vaak discussie is over strafschoppen die na een handsbal worden gegeven.
Begin maart wordt er bij de jaarvergadering van de IFAB gestemd over de voorstellen. Op 1 juni 2019 zouden de nieuwe regels dan van kracht moeten worden.