ANP

Ook automobilisten van zelfsturende auto's mogen hun mobiele telefoon niet gebruiken achter het stuur, oordeelt de kantonrechter Midden Nederland. Een automobilist van een zelfsturende Tesla Model X is tegen twee boetes in bezwaar gegaan, omdat hij vond dat niet hij, maar de automatische piloot de bestuurder van de auto was.

De boetes zijn uitgelokt door de automobilist, een pleitbezorger van zelfrijdende auto's. Volgens de man werkt de automatische piloot van zijn auto zó goed, dat hij in feite passagier is en zijn telefoon gewoon mag gebruiken.

De kantonrechter gaat niet mee in deze redenering. De automobilist blijft volgens de rechter de 'feitelijke bestuurder', omdat hij bepaalt waar de auto heen rijdt en verantwoordelijk blijft om in te grijpen bij noodsituaties. Vorige maand oordeelde de rechter vergelijkbaar in een bezwaarzaak van een automobilist met een ander type Tesla.

De uitspraak geeft een voorzichtig antwoord op de vraag wie er verantwoordelijk is voor auto's, computers en andere machines als die taken van de mens overnemen. Deze rechter was daar duidelijk over: de mens blijft verantwoordelijk. Maar het loopt ook wel eens anders.

Dodelijk ongeval

Zo bepaalde de Amerikaanse onderzoeksraad voor verkeersveiligheid vorig jaar dat Tesla deels verantwoordelijk was voor een dodelijk ongeluk waarbij zowel de bestuurder als de boordcomputer van de auto een vrachtwagen niet op tijd opmerkte. Tesla had volgens de raad meer moeten doen om verkeerd gebruik van de automatische piloot te voorkomen.

Het autobedrijf heeft de automatische piloot na het ongeluk aangepast: zo is de tijd dat het stuur losgelaten kan worden verkort. Ook worden bestuurders van Tesla bij het inschakelen van automatische piloot gewaarschuwd "bij gebruik ervan altijd zelf op te letten, actief te blijven en gereed te blijven elk moment in te grijpen".

STER reclame