Vernieuwd Anne Frank Huis geopend, 'Achterhuis zelf onveranderd'
Na twee jaar werkzaamheden is vandaag het vernieuwde Anne Frank Huis in Amsterdam geopend. "De in- en uitgang zijn omgedraaid", zegt zakelijk directeur Garance Reus. "Je komt niet meer via de Prinsengracht binnen, maar via de Westermarkt."
Koning Willem-Alexander opende het museum vanmorgen samen met leden van het jongerenteam van de Anne Frank Stichting. Dat zijn jongeren tussen de 16 en 20 jaar die zich een jaar lang inzetten tegen vooroordelen en discriminatie.
De nieuwe ontvangsthal is de meest in het oog springende verandering. Maar voor de 1,2 miljoen mensen die jaarlijks het museum bezoeken, is er een waarschijnlijk nog belangrijkere aanpassing.
"Voortaan moet iedereen vantevoren online een kaartje kopen met een tijdslot. Je hoeft niet meer in de rij te staan", zegt Reus. 80 procent van de kaartjes komt twee maanden vantevoren vrij. 20 procent is een dag vantevoren beschikbaar.
We hebben historische context toegevoegd, maar het Achterhuis zelf is onveranderd.
Verder is er meer achtergrondinformatie toegevoegd aan het museum. Bijvoorbeeld over het verloop van de oorlog in Amsterdam en de Jodenvervolging in de rest van Europa. De reden hiervoor is dat de meeste museumbezoekers buitenlandse toeristen zijn van onder de 25 jaar.
Ook hangt er meer beeldmateriaal aan de muren. Bijvoorbeeld foto's van hoe een kamer er vroeger uitzag. "We hebben historische context toegevoegd, maar het Achterhuis zelf is onveranderd", zegt de directeur.
Anne Frank, haar zus en ouders zaten vanaf 1942 verscholen in het Achterhuis, samen met het gezin Van Pels en Fritz Pfeffer. In augustus 1944 worden ze verraden, gearresteerd door de Duitse bezetters en naar het oosten gedeporteerd. Alleen Annes vader Otto Frank overleefde de Tweede Wereldoorlog.
Een nieuw deel in het museum is een expositie over de jaren voor de oorlog. Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting, legt uit waarom die context is toegevoegd: