17 november 2018: Ryohei Haga in Obihiro
NOS Schaatsen

De 'jongens van De Wit' schaatsen vrijdag in de Japanse buitenlucht

Hij trok in 2015 naar Japan om de schaatsvrouwen aan olympische medailles te helpen. Dat lukte: twee keer goud en een keer zilver. Nu heeft coach Johan de Wit op weg naar de Spelen van Peking, in 2022, ook de mannen van Japan onder zijn hoede.

NOS-verslaggever Bert Maalderink zocht De Wit op in Tomakomai, een stad op het eiland Hokkaido waar vanaf vrijdag de tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen op het programma staat.

'Bijzonder, in de buitenlucht'

Dat de internationale schaatswereld die stad ten zuidoosten van Obihiro voor het eerst aandoet, heeft ook met De Wit te maken. Hij gaf de Japanse bond zijn goedkeuring voor de wedstrijden op de buitenbaan. "Het heeft meerwaarde, in de buitenlucht. Mensen vinden het bijzonder."

Johan de Wit traint nu ook de Japanse schaatsmannen: 'Tot nu toe vind ik het leuk'

"Heel veel schaatsers hebben nog nooit buiten gereden", vervolgt De Wit. "Die van mij overigens wel. In Japan zijn er wel twintig schaatsbanen, waarvan slechts twee overdekt."

De vraag is of de Japanners dergelijke bikkels zijn dat ze niet per se overdekt hoeven te schaatsen. Of ze bijvoorbeeld net zo dapper zijn als de spreekwoordelijke 'jongens van Jan de Wit'.

"Heb je het WK allround van vorig jaar gezien? Ik vond dat vrij heroïsch", wijst De Wit naar de wereldtitel van Miho Takagi in Amsterdam, in de buitenlucht.

2018: Takagi grijpt wereldtitel allround na sterke vijf kilometer

Nu De Wit de mannen erbij heeft gekregen, is hij nog drukker. Vooral op trainingen. Tot nu toe bevalt het hem goed. "Het gaat heel goed. Als het minder zou gaan, weet ik nog niet of dit hét voor mij zou zijn. Maar tot nu toe vind ik het leuk."

Podiumplaatsen

De mannen boekten tijdens de eerste wereldbekerwedstrijden, vorige week in Obihiro, gelijk resultaten. Zo finishten Ryohei Haga en Tatsuya Shinhama allebei een keer op het podium tijdens de eerste sprintafstanden en werd Seitaro Ichinohe vijfde op de massastart.

De vrouwen deden het nog beter; er waren zeges op de 500 meter (Nao Kodaira) en de ploegenachtervolging.

April 2018: mascotte Moos steelt Japanse harten

Hoe de ploeg van De Wit het het komend weekeinde doet? Alle afstanden zijn live te volgen bij de NOS via een livestream. De eerste afstanden zijn vrijdagochtend vanaf 7.30 uur.

Schaatsprogramma vrijdag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl