NOS NieuwsAangepast

Paul Rosenmöller lijsttrekker GroenLinks Eerste Kamer

Oud-partijleider Paul Rosenmöller van GroenLinks wordt de lijsttrekker voor zijn partij bij de Eerste Kamerverkiezingen volgend jaar.

Hij is zestien jaar niet politiek actief geweest. Maar "als je eenmaal besmet bent geraakt met het politieke virus, raak je dat nooit meer helemaal kwijt", zei hij vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal.

GroenLinks is bereid om samen te werken met het kabinet als de regeringspartijen hun meerderheid in de Eerste Kamer verliezen. "Dan kom je in een politiek interessante fase", vindt hij, "waarin je mogelijk delen je programma kunt realiseren."

Hij zegt geen oppositie te willen voeren tegen het kabinet, "maar om dingen te veranderen". "Dat betekent niet op voorhand 'nee' zeggen en je huid op onderdelen duur verkopen."

Rosenmöller volgt Tineke Strik op als lijsttrekker. Strik stopt na twaalf jaar als Eerste Kamerlid. Sinds 2015 is ze fractievoorzitter.

Televisieprogramma's

Rosenmöller zat van 1989 tot 2003 in de Tweede Kamer, sinds 1994 als fractievoorzitter. Na zijn vertrek uit de Kamer maakte en presenteerde hij televisieprogramma's voor de IKON. Sinds 2013 is hij voorzitter van de VO-raad, de koepel van scholen in het voortgezet onderwijs. Die functie houdt hij, als hij voor GroenLinks naar de Eerste Kamer gaat.

De Eerste Kamer wordt volgend jaar door de leden van Provinciale Staten gekozen op 27 mei. De Statenverkiezingen zijn op 20 maart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl