NOS NieuwsAangepast

SCP: geweld tegen homo's en lesbiennes neemt af

Homo's en lesbiennes maken steeds minder geweld mee, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau in zijn LHBT-monitor 2018. Ondanks deze verbetering is de algehele 'leefsituatie' van lhbt'ers volgens het SCP nog steeds slechter dan die van hetero's.

Uit het rapport blijkt dat homo's, lesbiennes en biseksuelen nog steeds te maken hebben met respectloos gedrag, bijvoorbeeld op straat of door bekenden, al is de mate waarin dat gebeurt wel iets afgenomen. Wel worden ze online vaker gepest. Verder hebben lesbiennes, homo's en vooral biseksuelen een ongezondere leefstijl en kampen ze vaker met psychische problemen.

Transgenders hebben het relatief het zwaarst, meldt het SCP. Hun "ervaren leefsituatie steekt op alle terreinen negatief af" in vergelijking met iedereen die niet-transgender is, door het SCP ook wel 'cisgender' genoemd.

Geweld

Enthousiast is het SCP over de daling van het ervaren geweld onder lesbiennes en homo's. Na statistische correctie in het onderzoek maken deze twee groepen naar eigen zeggen evenveel geweld mee als hetero's. Biseksuelen waren vorig jaar nog wel steeds vaker slachtoffer van geweld dan hetero's.

Grote kanttekening is wel dat het SCP niet weet waar de daling vandaan komt. De acceptatie van homo's en lesbiennes kan zijn verbeterd, maar het zou volgens het SCP ook kunnen dat deze groepen hun gedrag hebben aangepast en bijvoorbeeld niet meer hand in hand over straat gaan om zo conflicten te vermijden. Ook is in het rapport niets te vinden over de aanleiding van het geweld.

Lhbt-belangengroep COC Nederland herkent zich niet in de daling van het geweld tegen lesbiennes en homo's. Het COC ziet juist dat er veel geweld is tegen deze groepen en dat het geweld tegen transgenders toeneemt.

Gisteren bood COC Nederland, de belangenvereniging van de lhbt-gemeenschap in Nederland, de Tweede Kamer nog een actieplan aan. De initiatiefnemers vinden dat de politiek meer moet doen om geweld tegen lhbt'ers tegen te gaan. Volgens hen krijgen zeven op de tien lhbt'ers in hun leven te maken met geweld.

Petitie: politiek moet meer doen tegen homogeweld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl