NOS Sport

'Zou me niks verbazen als Van Barneveld nog wereldkampioen wordt'

'Meer mensen op Schiphol voor 'Barney' dan voor Michael Jackson'

Hij maakte de dartsport groot in Nederland, won vele prijzen en titels, maar het einde is in zicht voor Raymond van Barneveld. Maandag maakte de Hagenaar bekend dat hij na het WK van 2019 stopt met darten op het hoogste niveau. "Raymond heeft ingezien dat zijn tijd voorbij is."

Het zijn heldere woorden van voormalig dartsmanager Ad Schoofs, die Van Barneveld naar drie van zijn vijf wereldtitels begeleidde. Het aangekondigde afscheid van zijn vroegere pupil verbaast hem niet.

"Het is een wijs besluit. Hij zat hier al een paar jaar tegenaan te hikken. Raymond is nummer één van de wereld geweest en het was moeilijk voor hem om dat los te laten. Intussen werd hij ingehaald door een andere Nederlander, Michael van Gerwen. Dat heeft ook pijn gedaan. Dit is het juiste moment", aldus Schoofs.

Te oud

Dartscommentator Jacques Nieuwlaat heeft gemengde gevoelens bij het aangekondigde afscheid. "Ik vind het aan de ene kant wel jammer. Hij is een groot sportman. Aan de andere kant is het ook mooi geweest. En ik ben blij dat hij zelf een punt achter zijn carrière zet, in plaats van dat het voor hem gedaan wordt."

Fysiek en mentaal kan 'Barney' het niet meer opbrengen om week in week uit op hoog niveau te presteren. "Het darten is veranderd de afgelopen jaren", vertelt Nieuwlaat. "Steeds meer toernooien worden niet over een week uitgesmeerd, maar in een paar dagen gespeeld. Dat betekent dat je op één dag meerdere wedstrijden speelt. Dat is niet zijn specialiteit."

"Van Barneveld kan zich ultiem focussen op één wedstrijd. Daarna moet hij zich opladen voor een volgende wedstrijd. Dat is de reden dat hij zo goed is op een WK. Richting het einde van dat toernooi speel je wel meer, maar nooit vaker dan één wedstrijd op een dag. Voor de toernooien met drie of vier wedstrijden per dag is hij te oud geworden."

Groot in Engeland

Schoofs maakte de gloriejaren van 'Raym', de naam die de manager graag gebruikt voor Van Barneveld, van dichtbij mee. "Na zijn tweede wereldtitel in 1999 kwam de dartsgekte echt los. Er stonden meer mensen voor hem op Schiphol toen hij terugkwam dan voor Michael Jackson."

Nieuwlaat: "Ik denk dat hij in Engeland nog groter is dan in Nederland. Beelden van zijn eerste vier wereldtitels werden uitgezonden bij de BBC. Daar kijken miljoenen mensen naar. Dus als hij in Engeland in of uit een vliegtuig stapt, kent iedereen hem. Daar is hij écht groot."

Als hij mentaal sterker was geweest, had hij wel tien keer wereldkampioen kunnen worden.

Ad Schoofs, oud-manager Van Barneveld

Met de successen kwamen ook de mindere punten van 'Barney' aan het licht. Aan talent geen gebrek, maar mentaal kende Van Barneveld zwakke momenten. "Dat heeft hij altijd gehad. Als het niet goed in zijn hoofd zit, verliest hij. Als hij mentaal sterker was geweest, had hij er veel meer uit kunnen halen. Dan had hij wel tien keer wereldkampioen kunnen worden."

Diabetes

Bovendien had Van Barneveld er moeite mee om te leven voor zijn sport. "Natuurlijk heeft hij last van diabetes, maar daar kun je een hoop aan doen als je er als een topsporter mee omgaat. Maar hij deed er niet veel aan. Raymond had iemand nodig die hem de goede kant op duwde. Hij zei letterlijk: 'Zonder duwen doe ik niks'."

Eerste WK-titel 'Barney': 'Alsof Nederland wereldkampioen voetbal was'

Nu 'Barney' zijn afscheid heeft aangekondigd, valt er wellicht een last van zijn schouders. Dat zou hem in zijn laatste jaar nog een aantal prijzen kunnen opleveren. Mogelijk zelfs een zesde wereldtitel? Nieuwlaat: "Niks is onmogelijk bij Van Barneveld. Maar het ligt niet in de lijn der verwachting. Hij is gezakt op de wereldranglijst en zal al vroeg in het toernooi een hooggeplaatste speler tegenkomen."

Schoofs: "Hij kan vrijuit gaan spelen. En dan zijn er weinig darters gevaarlijker dan Raymond van Barneveld. Het zou me niet verbazen als hij nog een keer wereldkampioen wordt. En als hem dat dit jaar lukt, moet hij direct stoppen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl