Een vitrine in de condoomwinkel

Pop-up condoomwinkel moet het rubbertje weer populair maken

Het condoom is de afgelopen jaren in het verdomhoekje geraakt, en daar moet nodig verandering in komen, vindt Soa Aids Nederland. Daarom opent vandaag op Utrecht Centraal een speciale pop-up condoomwinkel. "Condoomgebruik is niet meer de norm, terwijl het de beste manier is om je tegen een seksueel overdraagbare aandoening (soa) te beschermen", zegt Hanna Bos, infectieziektebestrijdingsarts.

In de Try before you fly-winkel kunnen belangstellenden verschillende condooms uitproberen in een speciale paskamer. Heb je wensen of vragen, dan is er een condoomadviseur die je vertelt welk rubbertje het beste bij jou en je seksleven past. In glazen vitrinekasten staan kleurige tasjes en verpakkingen uitgestald en hangen condooms in groottes die bij het langslopende publiek gniffelende en verbijsterde reacties oproepen.

Condooms passen op Utrecht Centraal

Binnen in de winkel is de sfeer helemaal niet lacherig en gaat het winkelpersoneel serieuze gesprekken aan met nieuwsgierig publiek. "Het is leuk om te zien dat er zoveel soorten condooms zijn, dat wist ik niet", zegt een jonge bezoekster die samen met haar vriendin het aanbod bekijkt. "Al die verschillende smaakjes, dat is best interessant. Ik zag hier ook vegan condooms. Dat vind ik best bijzonder en ook goed. Zelfs als je allergisch bent, zijn er opties. Je hebt dus geen reden om risico te lopen."

Dat veel jongeren de risico's negeren, herkennen de vriendinnen uit verhalen in hun eigen omgeving: "In mijn vriendenkring wordt de pil gezien als het enige voorbehoedsmiddel. Je wil niet zwanger worden en daar nemen mensen dan genoegen mee", vertelt ze. "En als vrienden je vertellen dat een condoom niet fijn is, is dat een reden om geen condoom te gebruiken", vult de ander aan. "Dan doe je eens per jaar een soa-test en als het dan mis is, neem je wel een kuurtje van een week bij de apotheek."

Heb je een soa, dan neem je gewoon een kuurtje bij de apotheek.

Bezoeker pop-up condoomwinkel

In 2009 gebruikte 80 procent van de seksueel actieve jongeren condooms. In 2017 was dat nog iets meer dan de helft, blijkt uit cijfers van Soa Aids Nederland. "We weten niet waarom die afname er is", zegt Bos. "Mogelijk telt mee dat hiv nu een behandelbare ziekte is, maar ik denk dat het vooral te maken heeft met het stoppen van de publiekscampagne voor veilig vrijen in 2011."

Om die reden vraagt Soa Aids Nederland de overheid om opnieuw een publiekscampagne over veilig vrijen te financieren.

Losse partners

Het aantal mensen met een soa neemt toe en vooral jongeren hebben steeds meer losse partners, die soms ook soa's overdragen. Met de winkel hoopt Soa Aids Nederland het imago van het condoom een nieuwe boost te geven. "Het is de beste manier om je te beschermen tegen een soa. Seksuele gezondheid moet weer onderwerp van gesprek zijn op scholen, maar ook thuis aan de eettafel", vindt Bos.

Bovendien is een condoom niet alleen voor preventie, het is ook gewoon leuk, vertelt Bos. "Groot, klein, met ribbels, design, een smaakje, en tinteling, het is het waard om naar te komen kijken. Mensen zijn verrast hoe leuk condoomgebruik kan zijn, niet alleen voor zichzelf maar ook voor de partner."

Pashokje

Wie toch nog twijfelt, mag de condooms uit de pop-up winkel in een speciaal pashokje uitproberen. "Je komt binnen, je vertelt wat je wilt hebben, waar je het voor wil gebruiken en hoe vaak, en wat voor maat de penis is", vertelt de aanwezige condoomadviseur. "De klant gaat een pashokje in met een ondoorzichtige deur en als het condoom bevalt kan hij het hier kopen... en gaat hij een gezonde seksuele toekomst tegemoet."

Dat pashokje is voor de aanwezige dames geen optie, want alleen mannen kunnen hier condooms passen. En dat vinden ze prima: "Vrouwencondooms? Nee, laat de man nu maar eens zijn verantwoordelijkheid nemen."

Condooms zijn er in alle soorten, maten en smaakjes

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl