Rutger Lemm, Marloes Blokker en Stephane Kaas na het winnen van de internationale Emmy. Reuters

De Nederlandse NTR-documentaire Etgar Keret - Een waargebeurd verhaal heeft in New York een Internationale Emmy gekregen.

Etgar Keret - Een waargebeurd verhaal won in de categorie 'Arts Programming'. De film is gemaakt door Stephane Kaas, Rutger Lemm en Marloes Blokker. Zij onderzochten de creatieve ontwikkeling van de Israëlische schrijver Etgar Keret. De makers gebruiken in de 'hybride documentaire' verschillende verteltechnieken om de manier van denken van Keret in beeld te brengen: animaties, reconstructies en gesprekken met de schrijver zelf.

Blijkbaar werd het leuk gevonden.

Stephane Kaas

"We maakten een documentaire over Etgar Keret als verhalenverteller", zegt Stephane Kaas vanuit New York in het NOS Radio 1 Journaal. "We wilden graag overbrengen waarom we met z'n allen verhalen moeten blijven vertellen en waarom dat zo leuk is." Etgar Keret is in Nederland niet heel bekend, gaat Kaas verder, maar in andere landen wel. "In Israël kent iedereen hem, maar ook in Mexico, Taiwan en Polen is hij populair."

Kaas heeft het juryrapport niet gelezen, "dus ik heb eigenlijk geen idee waarom we gewonnen hebben", zegt hij lachend. "Maar we hebben heel wat selectierondes overleefd, dus blijkbaar werd het leuk gevonden." De prijs zag hij niet aankomen: "Onze hoofdpersoon heeft altijd gezegd dat het leven vol verrassingen zit, en nu heb ik begrepen dat het de waarheid is".

De wereld van Puck

De andere Nederlandse kanshebber op een Internationale Emmy, de documentaire De wereld van Puck, greep naast de prijzen. In die film is te zien hoe documentairemaker Gert-Jan de Vries twintig jaar lang zijn gezin filmt. Zijn dochter Puck bleek negen maanden na haar geboorte zwaar gehandicapt. De Vries filmt en interviewt in de documentaire zijn vrouw en zoons.

De Internationale Emmy's worden jaarlijks uitgereikt aan televisieproducties die buiten de Verenigde Staten gemaakt zijn. Prijzen worden verdeeld over tien categorieën.

STER reclame