Marine vindt Duitse U-boot uit WO-I
De Koninklijke Marine heeft anderhalf jaar geleden een Duitse onderzeeboot uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. Dat gebeurde ten noorden van Terschelling, waar een marineschip bezig was met het in kaart brengen van vaarroutes.
De vondst is nu pas bekendgemaakt, omdat de Duitse autoriteiten de informatie moesten bevestigen. Ook kostte het tijd om nabestaanden van de 41-koppige bemanning in te lichten.
Oorlogsgraf
Het gevonden schip is de Duitse U-106, die op 8 september 1917 vanuit Emden voor een patrouille naar het zuidwesten van Ierland voer en onderweg een Britse torpedojager en een vrachtvaarder torpedeerde.
Op 6 oktober zette de onderzeeër weer koers naar Emden, via een route die langs Terschelling liep. In de vroege ochtend van 7 oktober was er nog contact. Daarna is nooit meer iets van de U-106 vernomen. Waarschijnlijk is de boot in een mijnenveld beland.
Het schip blijft liggen op de plaats waar het is gevonden en wordt een oorlogsgraf. Mogelijk komt er nog een herdenkingsceremonie op zee, als daar bij de nabestaanden behoefte aan bestaat.
Toevallige vondst
De vondst van de onderzeeër was puur toeval. Volgens de marine hangen dit soort vondsten altijd van toevalligheden aan elkaar. "Een tiental jaar geleden is een schip van de hydrografische dienst dezelfde plek gepasseerd, maar toen lag de boot nog onder een laag zand", zegt kapitein-luitenant ter zee Spoelstra.
De expeditieleider van het identificatieproces dacht nog even op de Nederlandse onderzeeër O-13 te zijn gestuit, die sinds 18 juni 1940 is vermist. Maar waar die is gebleven, blijft nog even een raadsel.
Fieldlab: evenementen onder voorwaarden veilig, 1,5 meter loslaten
De fieldlabonderzoeken hebben "bemoedigende resultaten" opgeleverd: het blijkt veilig om op halve capaciteit met coronaregels evenementen te organiseren.
Opbouw van Eurovisie Songfestival gestart, grootste productie voor Ahoy ooit
Bij alle negen shows mag publiek aanwezig zijn: "We denken dat die 3500 mensen ook een fantastische sfeer kunnen neerzetten", zegt de producent.
China erkent lage effectiviteit eigen vaccins en overweegt andere vaccinstrategie
Uit onderzoek in Brazilië bleek eerder dat de effectiviteit van Sinovac net boven de 50 procent uitkomt.