NOS Nieuws

Kabinet bekijkt verplichte inburgering voor Turkse nieuwkomers

Minister Koolmees (Integratie) en staatssecretaris Harbers (Justitie) gaan onderzoek doen naar een mogelijke inburgeringsplicht voor nieuwkomers uit Turkije. "We verkennen de mogelijkheden", zei Koolmees op vragen van CDA en D66.

Die twee regeringspartijen willen dat Turkse nieuwkomers verplicht worden inburgeringsexamen te doen. Tot nu toe zijn ze daarvan vrijgesteld, op basis van het Associatieverdrag tussen Turkije en de EU. Daardoor hoeven Turken, net als EU-burgers, niet in te burgeren.

Volgens CDA-Kamerlid Heerma zijn er veel problemen met de integratie van Turken in de Nederlandse samenleving. Bovendien stijgt het aantal Turken dat hiernaartoe komt, vanwege de toegenomen politieke spanningen in Turkije. Dit jaar zijn het er mogelijk 8000.

Europees Hof van Justitie

Kamerlid Paternotte van D66 benadrukt vooral dat nieuwkomers zo snel mogelijk de taal moeten leren en werk moeten vinden. Hij wijst op recente uitspraken van het Europees Hof van Justitie, waaruit op te maken zou zijn dat verplichte inburgering voor Turken in bepaalde situaties toch mogelijk is.

Koolmees wees op zijn plannen om het hele inburgeringssysteem op de schop te nemen. Hij wil een meer persoonlijke aanpak voor de inburgeraars. Binnen zo'n systeem zou een inburgeringsplicht voor Turken wellicht mogelijk zijn.

"Maar ik houd een slag om de arm of het ook wettelijk kan", temperde Koolmees de verwachtingen.

Taalles

SP en ChristenUnie willen dat ook migranten uit EU-landen beter integreren in de samenleving. Om dat te bereiken moeten ze taalles krijgen, betaald door de werkgevers. "Dat is hun sociale plicht", vinden de beide partijen.

"Grote bedrijven zijn blij met goedkope arbeidskrachten uit Oost-Europa, zonder zich druk te maken over aansluiting op de samenleving." Taalproblemen leiden tot gevaarlijke situaties op de werkvloer, volgens SP-leider Marijnissen.

Samen met ChristenUnie-leider Segers roept ze minister Koolmees op met de werkgevers afspraken te maken over ten minste een dagdeel taalles per week voor arbeidsmigranten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl