NOS Sport

Vier keer brons voor Nederlandse judoka's in Den Haag

Vier keer brons voor Nederlandse judoploeg op slotdag in Den Haag

Jesper Smink heeft bij de grandprixwedstrijden in Den Haag net als vorig jaar brons veroverd in de klasse tot 90 kilogram. De 20-jarige judoka was in de strijd om de derde plaats met waza-ari te sterk voor de Belg Joachim Bottieau.

Smink stond na twee zeges tegenover de Slowaak Peter Zilka, die hem in een mum van tijd op de rug gooide (ippon). In de herkansingen won hij op strafjes van Noël van 't End, waarna hij ook Bottieau de baas was.

In dezelfde klasse viel voor Bas van Empelen en Tom Boneschansker al snel het doek.

Lucassen verrast Verkerk in strijd om brons

Ook Ilona Lucassen pakte brons. De 21-jarige Brabantse verraste in de strijd om de derde plaats de ervaren Marhinde Verkerk (32), die ze met een prachtige schouderworp op de rug gooide.

Lucassen is de nummer 78 van de wereldranglijst en maakte indruk met overwinningen op de Kosovaarse Loriana Kuka (de nummer 22, die dit jaar al GP-goud won in Tasjkent en Antalya) en de Chinese Ma Zhenzhao (nummer 19 van de wereld). In de halve finales verloor ze van Antonina Sjmeleva.

Verkerk, die vijfde staat op de wereldranglijst, had in de herkansingen met ippon gewonnen van Karen Stevenson, maar liet zich verrassen door Lucassen.

Lucassen: 'Ik snap het zelf ook eigenlijk niet'

Meyer pakt brons bij de zwaargewichten

Bij de zwaargewichten (+100 kg) waren er op de slotdag nog twee kansen op een Nederlandse medaille. Henk Grol verloor in zijn eerste partij van de Rus Aleksandr Michajlin, maar Roy Meyer en Jur Spijkers haalden de strijd om het brons. Daarin had alleen Meyer succes.

Meyer won in de herkansingen van Michajlin en stond in de strijd om de derde plaats tegenover Vincenzo d'Arco. De Italiaan had veel last van een blessure aan zijn (ingepakte) rechterhand. Hij sleepte er desondanks nog bijna een verlenging uit, maar kreeg vlak voor tijd zijn derde 'rollertje'.

Spijkers verloor in zijn wedstrijd om het brons van de sterke Pool Maciej Sarnacki.

Korrel te sterk voor Cirjenics

Michael Korrel legde beslag op een bronzen medaille in de klasse tot 100 kilogram door Miklós Cirjenics te verslaan. De Hongaar, die vorig jaar goud won bij het grandslamtoernooi van Jekaterinenburg en de GP van Zagreb, verloor door drie strafjes.

Cirjenics, de mondiale nummer acht, had in de herkansingen gestunt met een zege op de nummer een van de wereld, Varlam Liparteliani. Tegen Korrel (tweede op de wereldranglijst) was hij echter te passief. Korrel had in de halve finales met waza-ari verloren van Peter Paltchik.

In dezelfde klasse was Simeon Catharina uitgeschakeld door Liparteliani, verloor Ferdinand Ansah van Cirjenics en boog Jelle Snippe voor Paltchik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl