Schotten over brexitdeal: 'Als burger schreeuw je maar tegen de tv'
In Londen zijn de meningen over de brexitdeal van premier May scherp verdeeld, maar hoe denken ze er elders in het Verenigd Koninkrijk over? In Schotland bijvoorbeeld? Een meerderheid stemde daar tijdens het referendum in 2016 tegen brexit.
We peilen de meningen langs het rugbyveld van Boroughmuir Sports Club in Edinburgh. Daar is niemand blij met het tumult rond het brexitakkoord dat May door het parlement probeert te loodsen:
De coach van het thuisspelende team reageert gelaten. "We zien onszelf als Schots en als een deel van Europa. We willen die vriendschap die we jarenlang hebben opgebouwd niet kwijt. Jammer genoeg zijn we een klein land dat wordt geregeerd door een ander land, soms voelt dat zo. Maar er is gestemd. En al wilde een meerderheid in Schotland bij de EU blijven, een meerderheid van het Britse volk stemde voor vertrekken, dus dat is de uitslag. We moeten er het beste van maken."
Lynn Smads, ook langs de lijn van het rugbyveld, stemde in 2016 tegen brexit, maar ze is geen voorstander van een nieuw referendum. "Wat er nu gebeurt, is erg verwarrend. Ik weet niet wat ik ervan moet vinden. Maar ik denk niet dat we er opnieuw over moeten stemmen, al willen veel mensen dat wel. Ik denk dat we het er maar gewoon mee moeten doen, met wat er nu ligt."
Het heeft allemaal meer te maken met partijpolitiek dan met proberen vooruitgang te boeken.
Daarvan probeert Downing Street 10 ook Schotse parlementsleden in het Lagerhuis te overtuigen. Conservatief David Lidington, steun en toeverlaat van premier May, benadrukte de afgelopen dagen dat het akkoord met Brussel banen en investeringen veiligstelt, ook in Schotland.
Lidington deed ook een oproep aan de de Schotse premier Nicola Sturgeon (van de SNP, de Schotse nationale partij) om de meningsverschillen te overbruggen. Sturgeon vindt dat Schotland nauwelijks inspraak heeft gehad bij de brexitonderhandelingen. Ook heeft ze grote zorgen over de speciale afspraken in het akkoord over Noord-Ierland, die er volgens haar toe kunnen leiden dat de Noord-Ieren straks makkelijker toegang houden tot de Europese interne markt dan de Schotten.
Vandaag zei Sturgeon tegen de BBC dat het een vergissing zou zijn als het parlement de deal van May steunt. "Er is helemaal geen duidelijkheid over de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, dus het Lagerhuis wordt eigenlijk gevraagd om er blind mee in te stemmen."
Partijpolitiek
Maar langs het rugbyveld in Edinburgh zijn sommigen al blij dat er überhaupt een conceptakkoord ligt. "Of die deal nou perfect is of niet", verzucht Graeme Lobban. "Waar ik me over opwind is sommige politici vanaf dag één niet met elkaar om de tafel hebben gezeten. Het heeft allemaal meer te maken met partijpolitiek, dan met proberen vooruitgang te boeken."
Lobban verwacht dat de conceptdeal het uiteindelijk niet zal halen. "Het is belachelijk. Nu we een brexitdeal hebben, denk ik dat die er niet doorheen komt omdat er te veel verschillende belangen zijn. Dus ja, als gewone burger schreeuw je maar tegen de televisie. Ik denk niet dat de politici ons een goede dienst bewijzen."