Aleksandr Roemjantsev, Patrick Roest en Marcel Bosker op het podium AFP
NOS Schaatsen Aangepast

Roest klasse apart op 5.000 meter, ook WB-goud voor teamsprinters

Patrick Roest heeft op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden in Obihiro de gouden medaille veroverd op de 5.000 meter. De 22-jarige schaatser won zijn eerste individuele gouden wereldbekermedaille in een baanrecord: 6.13,01.

Het brons was voor Marcel Bosker (6.18,12), de Rus Aleksandr Roemjantsev pakte het zilver (6.17,67). De rit van Roest kende een imposante regelmaat. In het middengedeelte klokte hij vijf rondes lang rondetijden van 29,5. In de laatste drie ronden gingen de tijden iets omhoog, maar kapot ging hij niet.

Snelle Roest wint eerste individuele WB-goud Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Door de afmelding van Sven Kramer moest de grootste tegenstand van Ted-Jan Bloemen komen. De Canadese houder van het wereldrecord bakte er echter niets van en werd dertiende.

Douwe de Vries (achtste in 6.24,83) en Simon Schouten (elfde in 6.27,41) waren de andere Nederlandse schaatsers die in actie kwamen op de vijf kilometer.

Gaat Roest nu overal voor een baanrecord dit seizoen? "Dat zou heel leuk zijn", vertelde Roest na afloop. "Ik ben heel erg tevreden. Mijn eerste individuele overwinning, dat is heel mooi. Ik moest er trouwens wel hard voor rijden, maar de rondetijden geven me wel zelfvertrouwen."

Voor Bosker was de bronzen medaille veel waard. "Dit is een sterk deelnemersveld", aldus Bosker. "Alleen Sven en Jorrit Bergsma ontbreken. Dat betekent dat ik nummer vijf van de wereld ben en dat is voor mijn doen, best wel goed."

Koelizjnikov imponeert en verslaat Nuis op 1.000 meter

Pavel Koelizjnikov won in Obihiro op indrukwekkende wijze de 1.000 meter. De Rus, die zaterdag ook al de 500 meter won, was met een tijd van 1.07,85 olympisch kampioen Kjeld Nuis (1.08,39) ruim de baas.

De twee aartsrivalen troffen elkaar in dezelfde rit en Koelizjnikov wist in de slotronde optimaal te profiteren van de laatste binnenbocht. Hij vloog uit de rug van Nuis vandaan en bleef hem meer dan een halve seconde voor.

Koelizjnikov klopt aartsrivaal Nuis op de 1.000 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Achter Nuis eindigde teamgenoot Thomas Krol knap als derde (1.08,62). De andere Nederlandse schaatsers die in actie kwamen, waren Kai Verbij (vijfde in 1.08,91), Hein Otterspeer (dertiende in 1.09,93) en debutant Gijs Esders (zeventiende in 1.10,53).

"Ik ben op waarde geklopt vandaag", vertelde Nuis na zijn race tegen Koelizjnikov. "Dat is beter. Begrijp me niet verkeerd, dit doet zeker pijn, want natuurlijk wil ik winnen. Ik maakte in de bocht wat foutjes en dan ben ik een makkelijke prooi voor zo'n snelle man."

Nuis: 'Ik ben op waarde geklopt vandaag'

Volgende week krijgt Nuis een nieuwe kans, bij de wereldbekerwedstrijden in Tomakomai (Japan). "Het seizoen duurt nog lang, elke week is weer anders. Volgende week lekker buiten schaatsen. Ik hoop dat ik dan beter ben."

Wel goud op teamsprint

Nuis kwam later ook nog in actie op de afsluitende teamsprint. Samen met Michel Mulder en Kai Verbij won hij het goud in 1.19,78. Het Nederlandse drietal was ruim een seconde sneller dan Noorwegen (1.20,79).

WB-goud voor Nederlandse teamsprinters in Obihiro Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De bronzen medaille was voor de Canadese mannen (Christopher Fiola, Laurent Dubreuil en Antoine Gelinas-Beaulieu) die 1.21,81 klokten in Obihiro.

Bekijk hieronder de uitslag van de 5.000 meter voor mannen:

Uitslag van de 5.000 meter (m) bij de wereldbeker in Obihiro

Bekijk hieronder de uitslag van de 1.000 meter voor mannen:

Uitslag van de 1.000 meter (m) bij de wereldbeker in Obihiro

STER reclame