NOS Voetbal

Oranje verslaat wereldkampioen Frankrijk, nog kans op groepswinst

Samenvatting Nederland-Frankrijk

Nederland heeft in de Nations League een knappe 2-0 overwinning op Frankrijk geboekt. Het prima spelende Oranje versloeg de wereldkampioen dankzij doelpunten van Georginio Wijnaldum en Memphis Depay.

Dankzij het resultaat heeft Nederland komende maandag voor de groepswinst voldoende aan een gelijkspel tegen Duitsland, dat uit de A-divisie van de Nations League degradeert. Oranje heeft nu sowieso een beschermde status bij de EK-kwalificatie.

Nog niet iedereen had zijn stoel gevonden in de waterkoude Kuip of Wijnaldum miste in de tweede minuut al een enorme kans. De middenvelder had na slim terugleggen van Depay de hoek voor het uitkiezen, maar schoot de bal tegen doelman Hugo Lloris.

Het ongewijzigde Oranje, dat in oktober nog zo verrassend met 3-0 van Duitsland had gewonnen, had het meeste balbezit. Frankrijk hoopte vooral op een bevlieging van de ultrasnelle Kylian Mbappé of technisch begaafde Antoine Griezmann.

De aanvaller van Atlético Madrid was met een kopballetje gevaarlijk, maar verder stichtte de wereldkampioen nauwelijks gevaar. Benjamin Pavard was met een ziedend schot over de lat nog kansrijk.

Nieuwe generatie onderscheidt zich

Nederland zocht onder de impulsen van de nieuwe generatie (met name Frenkie de Jong, Denzel Dumfries en Steven Bergwijn onderscheidden zich) het doel van de Fransen en speelde dominant, zonder overigens grote mogelijkheden te creëren.

Met wat geluk kwam Oranje vlak voor rust op 1-0, nadat een voorzet van De Jong via het hoofd van Steven N'Zonzi precies voor de voeten van Ryan Babel kwam. De Besiktas-aanvaller haalde uit, Lloris bracht redding, Wijnaldum reageerde scherp in de rebound.

Wijnaldum zet Oranje vlak voor rust op voorsprong

Oranje handhaafde in de tweede heeft zijn dwingende spel en drukte de counterende wereldkampioen naar achteren. De onvermoeibare Dumfries verzuimde tot twee keer toe te scoren, omdat Lloris goed stond opgesteld. Ook Depay was gevaarlijk met een geblokt schot en zag Lloris redding brengen op een vrije trap.

Frankrijk rukte halverwege de tweede helft iets meer op en dat resulteerde in ruimte voor Oranje, dat met Depay, Bergwijn en Wijnaldum telkens gevaarlijk voor het Franse doel opdook. Het ontbrak het trio echter aan finesse om de genadeklap uit te delen.

Dat was uiteindelijk ook niet nodig, omdat Nederland tot en met het laatste fluitsignaal Frankrijk van zich af wist te houden.

Panenka Depay bezorgt Oranje 2-0 zege op Frankrijk

Depay maakte uit een strafschop (met een panenka) zelfs nog 2-0 voor Nederland. De Jong was even daarvoor in het strafschopgebied onderuitgehaald.

Het betekende een gedroomde afsluiting van een wonderbaarlijke avond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl