Barclay was staatssecretaris van Volksgezondheid UK Parliament

May benoemt Stephen Barclay als nieuwe brexit-minister

time icon

De Britse premier May heeft Stephen Barclay aangewezen als opvolger van de opgestapte brexit-minister Dominic Raab. Barclay was staatssecretaris op het departement Volksgezondheid en sprak zich bij het referendum van 2016 uit voor het verlaten van de Europese Unie.

Raab stapte gisteren op omdat hij de brexit-afspraken tussen de EU en May ondermaats vindt en ze niet in het Lagerhuis wil verdedigen.

Loyaal

Barclay, door de BBC omschreven als "ultra-loyaal" ten opzichte van de premier, zal zich niet bemoeien met het overleg met de Europese Unie; dat houdt May in eigen hand.

Barclay moet er vooral op toezien dat het land zich goed voorbereidt op de brexit en hij moet ervoor zorgen dat een meerderheid in het parlement de deal steunt. Het Lagerhuis stemt in december over de omstreden brexit-afspraken.

Volgens Britse media wees minister Michael Gove van Milieu het aanbod om Raab op te volgen eerder vandaag af. Hij blijft gewoon op zijn post zitten.

Tim de Wit
@timdewit
Er is een nieuwe brexit-minister. Iemand van wie niemand weet hoe hij over deze onderhandelingen denkt. Ik denk ook dat niemand hem op straat zou herkennen. Wat we over hem weten: was staatssec Volksgezondheid en stemde Leave. May moest blijkbaar goed zoeken. https://t.co/6znV6wsIiA
6 maanden geleden

Ook minister Esther McVey van Werkgelegenheid, die gisteren opstapte vanwege de brexit-afspraken, is vandaag vervangen. May benoemde de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd op haar plek.

Rudd diende in april haar ontslag in bij May, na een storm van kritiek omdat haar vroegere departement quota bleek te hanteren voor het gedwongen uitzetten van migranten.

Premier May ligt zwaar onder vuur vanwege de deal die onder haar verantwoordelijkheid is gesloten met de EU over de brexit. Binnen haar eigen Conservatieve Partij wordt gelobbyd voor haar aftreden. Maar May heeft gezegd te willen aanblijven om het vertrek uit de EU, eind maart, tot een goed einde te brengen.

STER Reclame