In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Ook basisschool in Geleen voert vierdaagse lesweek in

De school voor speciaal basisonderwijs De Blinker in Geleen voert per direct een vierdaagse lesweek in voor leerlingen van groep 7 en 8. De school kampt met een gebrek aan onderwijzers, schrijft 1Limburg.

Het is voor zover bekend de tweede school in Nederland die de maatregel invoert. Scholenkoepel Zaan Primair in Zaandam kondigde in september aan dat er een dag per week minder lesgegeven zou worden als gevolg van een lerarentekort.

Heel vervelend

Ouders en verzorgers van de leerlingen in Geleen kregen eergisteren een brief waarin de situatie wordt toegelicht. Door het tijdelijk uitvallen van één leerkracht is er een systeem bedacht, waarbij de vier groepen 7 en 8 eens in de vier weken een dag vrij hebben: wekelijks een andere klas.

Liesbeth Verheggen, voorzitter van de onderwijsbond AOb, heeft begrip voor de maatregelen. "Het is heel vervelend voor de leerlingen en de ouders, maar er is domweg een enorm lerarentekort. Het beroep moet weer aantrekkelijk worden, en dat doe je met een fatsoenlijk salaris en minder werkdruk."

Overmacht

Na de eerste signalen uit Zaandam waarschuwde onderwijsminister Slob dat een structurele vierdaagse schoolweek wettelijk niet is toegestaan, hoewel "de verleiding groot is" om maatregelen te nemen in tijden van personeelskrapte.

Volgens het ministerie van Onderwijs mogen er per schooljaar maximaal zeven weken van vier dagen worden ingeroosterd, maar bij overmacht zijn uitzonderingen mogelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl