Verkeerschaos in New York door zwaarste novembersneeuw ooit

tijd van publicatie
AFP

Een voor november recordhoeveelheid sneeuw heeft in New York en andere delen van de VS tot grote overlast geleid. Door het dikke pak sneeuw waren auto's en bussen niet goed voorbereid. Dat leidde in de avondspits tot een verkeerschaos. Bij verschillende ongelukken zijn zeker zeven mensen omgekomen.

In de stad New York viel in enkele uren 15 centimeter sneeuw, terwijl in de weersverwachtingen werd uitgegaan van hooguit 5 centimeter. Volgens Amerikaanse weerdiensten was het de zwaarste sneeuwval ooit gemeten in november. Ook in de zuidelijke staat Alabama was het wit. Daar viel de sneeuw nog nooit zo vroeg in de herfst, het oude record werd met twee weken vervroegd.

Maar vooral rond New York was de overlast dus groot door de sneeuw, ijsregen en ijzel. Bij het belangrijkste busstation van Manhattan, de Port Authority Bus Terminal, stond een grote mensenmassa bij het informatiebord. Zelfs buiten het busstation stonden lange rijen mensen te wachten op een bus.

1/6 Mensen wachten in lange rijen op de bus Getty Images

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/6 Voor de een zorgt de sneeuw voor problemen, de ander geniet er juist van
3/6 Omgevallen bomen in Manhattan AFP
4/6 Glibberen door de straten HH | AP
5/6 Chaos bij het belangrijkste busstation van Manhattan: Port Authority Bus Terminal Getty Images
6/6 Voetgangers trotseren de gladde straten Getty Images

Vervoersmaatschappij MTA zegt overvallen te zijn door de extreme sneeuw. Bussen hadden nog geen sneeuwkettingen, waardoor ze soms midden op de weg strandden en straten blokkeerden.

Op meerdere bruggen in New York waren ongelukken en wegafsluitingen. Dat leidde tijdens en na de avondspits tot lange files in de omgeving. De voormalige gouverneur van New Jersey, Chris Christie, twitterde dat hij ruim 5,5 uur heeft gedaan over een rit van ongeveer 40 kilometer. Normaal is hij zo'n 40 minuten onderweg.

Elders in de VS kantelde een bus in de staat Mississippi, waardoor twee mensen om het leven kwamen. In Arkansas vielen drie doden bij ongelukken. Ook in Ohio en Indiana zijn verkeersdoden door de gladheid en het winterweer gemeld.

STER Reclame