NOS Schaatsen

Lorentzen en Russisch team drukken stempel op WB-ouverture Obihiro

Olympisch kampioen Lorentzen wint 500 meter voor Koelizjnikov

De eerste ploegenachtervolging van het wereldbekerseizoen schaatsen is verrassend gewonnen door Rusland. Met een tijd van 3.41,26 waren Aleksandr Roemjantsev, Danila Semerikov en Sergej Trofimov de Nederlandse ploeg en de olympisch kampioen Noorwegen de baas.

Op de 500 meter zegevierde de olympisch kampioen wel; Håvard Lorentzen troefde Pavel Koelizjnikov af. De Nederlandse sprinters bleven ver verwijderd van de medailles.

Nederland in gelegenheidsopstelling

De Nederlandse achtervolgingsploeg reed, zoals vaak in de wereldbekercyclus, in een gelegenheidsopstelling. De jonkies Marcel Bosker, Chris Huizinga (beiden 21) en de ervaren Douwe de Vries (36) kwamen tot een verdienstelijke 3.42,14 en veroverden daarmee het zilver.

Sven Kramer en Patrick Roest laten de achtervolging schieten met het oog op de 1.500 meter en de 5.000 meter. Jan Blokhuijsen en Koen Verweij, die in Zuid-Korea ook deel uitmaakten van de bronzen ploeg, rijden dit seizoen geen wedstrijden.

De Noren traden in Obihiro aan in hun gouden formatie, maar Håvard Bøkko, Sverre Lunde Perdersen en Simen Spieler Nilsen konden hun draai niet vinden.

De Russische achtervolgingsploeg wist zich niet eens te plaatsen voor de Spelen, maar ditmaal was iedere klap raak en werd voor het eerst sinds 2012 een wereldbekerzege geboekt.

Lorentzen klopt Koelizjnikov

Lorentzen reed op de 500 meter tegen wereldrecordhouder Pavel Koelizjnikov, die niet mocht deelnemen aan de Spelen vanwege een dopingverleden. Koelizjnikov strandde op 0,04 seconde van Lorentzen.

Jan Smeekens werd op plaats zeven de beste Nederlander, hij gaf 0,35 toe op de Noorse winnaar. Kai Verbij, Kjeld Nuis, Michel Mulder en Dai Dai Ntab eindigden op de plaatsen twaalf tot en met vijftien.

Bekijk hieronder de uitslag van de ploegenachtervolging bij de mannen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl