Kim had al weeën, maar nog geen plek om te bevallen
"Mijn partner zag dat ik heel geconcentreerd bezig was met het opvangen van mijn weeën en dat de verloskundige druk in de weer was met het bellen van ziekenhuizen om een plekje te vinden waar ik kon bevallen." Kim Flierman uit Utrecht is vier maanden geleden bevallen van Sem.
Dat gebeurde niet, zoals ze wilde in Utrecht, maar in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, het vijfde ziekenhuis dat haar verloskundige belde. Vandaag werd via de NOS bekend dat verloskundigen steeds meer moeite hebben om een plek in het ziekenhuis te vinden waar een zwangere vrouw kan bevallen.
Kim heeft zelf niet zo heel veel gemerkt van de consternatie. "Ik was bezig met weeën opvangen en mijn adem te controleren. Maar mijn partner zag dat de weeën steeds heftiger werden en dat het dus echt tijd was dat we naar het ziekenhuis konden. Het kwam ook allemaal als een grote verrassing. Sem is een maand te vroeg gekomen, op de eerste dag van mijn zwangerschapsverlof."
Bekijk hier het verhaal van Kim en haar verloskundige:
Tot geluk van Kim en haar man kon hun verloskundige mee naar Gouda. "Die heeft gelukkig kunnen regelen dat haar dienst werd overgenomen door een collega, want mijn partner zag het niet zitten om alleen met mij naar Gouda te rijden, terwijl ik weeën aan het weg puffen was." Toen Kim in het ziekenhuis aankwam had ze al acht centimeter ontsluiting. Ruim twee uur later was haar zoon er.
"Achteraf", zegt ze, "is het wel een mooi verhaal en kunnen we erom lachen." Hun verloskundige hebben ze om haar te bedanken voor al haar inspanningen een Gouds kaasje gegeven.
Onveilig
Marloes Noppers was Kims verloskundige. Zij maakt deel uit van een verloskundigenpraktijk in Utrecht-Oost. Het leuren met barende vrouwen zoals Kim om een plekje te vinden in een ziekenhuis, leidt volgens haar tot bizarre situaties. Die kunnen gemakkelijk omslaan in een gevaar voor de veiligheid van bevallende vrouwen en hun baby's.
"Onze samenwerking met de ziekenhuizen, de ambulancezorg en de kraamzorg is prima", vertelt Noppers, "en we zoeken naar oplossingen, maar nu is er door personeelstekorten een gebrek aan capaciteit in de ziekenhuizen." Het gaat om de hele keten: kraamverpleegkundigen, verpleegkundigen voor de intensive care voor pasgeboren baby's, kinderverpleegkundigen en verpleegkundigen op couveuseafdelingen.
Na weer zo'n weekend waarin het bij een paar bevallingen maar net goed afliep, trok verloskundige Marloes Noppers aan de bel bij de NOS.
Zeven
"Afgelopen weekend heeft mijn collega zeven ziekenhuizen afgebeld voordat ze uiteindelijk in een ziekenhuis in Tiel terecht kon. Dat is 45 minuten rijden zonder spits. Ze besloten om half negen om naar het ziekenhuis te vertrekken. Toen zijn we gaan bellen. Uiteindelijk waren we om elf uur in het ziekenhuis. De weeën gingen al die tijd onverminderd door. Stress voor ons, stress voor een barende vrouw. En dan hadden we nog het geluk dat we toch nog een ziekenhuis bereikt hebben in plaats van dat we een ongewenste bevalling thuis hebben gehad, of erger nog, op de snelweg in de spits."
Het tweede voorbeeld dat Noppers noemt stamt van een collega uit een andere praktijk. "De nacht erop was er een collega-praktijk die ook geen plek vond in een ziekenhuis. Dus moesten ze een ongewenste thuisbevalling doen op driehoog achter."
Een brancard kon daar niet komen en bij problemen zou het dus onmogelijk zijn om de vrouw snel in het ziekenhuis te krijgen. "Mijn collega heeft een tweede verloskundige wakker gebeld om haar te ondersteunen in deze onveilige werksituatie."
Verklaring
In een verklaring bevestigen de ziekenhuizen in de regio Utrecht de problemen. "In ziekenhuizen is er een toenemende personeelskrapte. Ook in de keten van kraamzorg, verloskundigen en ambulancediensten is er een toename van werkdruk en een tekort aan personeel", schrijven ze.
"Zwangeren en hun gezinnen merken dat helaas ook in de zorg die aan hen geleverd kan worden. Een bevalling kan niet altijd plaatsvinden in het ziekenhuis naar keuze en er wordt ook uitgeweken naar ziekenhuizen buiten de regio Utrecht. Op dit moment zijn er per maand ongeveer 100 zwangeren in de regio die bevallen in ziekenhuizen buiten de regio Utrecht."
De ziekenhuizen garanderen zwangeren dat er altijd ergens plek is als ze gaan bevallen: "De samenwerkende organisaties zorgen ervoor dat bevallende vrouwen altijd ergens terecht kunnen. De personele krapte is helaas niet ineens opgelost; we verwachten dan ook dat deze situatie nog komende maanden zal aanhouden."