NOS Nieuws

'Kind onder drie jaar moet stresstest krijgen'

Kinderen onder de drie jaar moeten standaard worden onderzocht op stress. Daarvoor pleit het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). Volgens het NJC kan chronische stress op heel jonge leeftijd later leiden tot een burn-out, depressie of hart- en vaatziekten.

Early Life Stress is de officiële benaming voor stress op heel jonge leeftijd. "Ook dan kunnen kinderen te maken krijgen met omstandigheden waardoor ze chronisch gestresst raken", zegt Frans Pijpers van het NCJ.

"Dat kan door bijzondere omstandigheden als kindermishandeling of verwaarlozing, maar ook door bijvoorbeeld een scheiding van de ouders, waarbij de ouders heel gekwetst raken. Dat wordt overgedragen op het kind."

In de eerste 1000 dagen van het leven van een kind groeien de hersenen heel hard, stelt Pijpers. Juist dat maakt ze kwetsbaar voor Early Life Stress.

Ouders moeten zich van die kwetsbaarheid bewust worden. "Zodat ze zich bijvoorbeeld tijdens een scheiding minder agressief tegenover elkaar gedragen. Want hun spanningen kunnen heel makkelijk bij het kind terechtkomen."

Stresshormoon

Een manier om stress bij jonge kinderen te meten is via het haar, waar het stresshormoon cortisol wordt opgeslagen. Pijpers: "Maar heel jonge kinderen hebben vaak nog geen haar, dus daar moet een andere manier voor worden gevonden." Dat zou bijvoorbeeld mogelijk met een speciale armband kunnen.

Samen met vijf universiteiten en twee afdelingen van TNO heeft het NCJ daarom een aanvraag ingediend voor onderzoek naar chronische stress bij heel kleine kinderen. In dat onderzoek kunnen verloskundigen, kraamverzorgenden en de jeugdgezondheidszorg ook een rol spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl