Ieren laten hun string zien uit protest tegen verkrachtingszaak
In Ierland is ophef ontstaan over een verkrachtingszaak. Een 27-jarige man stond in Cork terecht omdat hij een 17-jarig meisje zou hebben verkracht. Volgens hem was daar geen sprake van, de seks had plaatsgevonden wederzijdse instemming.
Zijn advocaat zei in haar pleidooi dat bijvoorbeeld het ondergoed van het meisje daarop wees. "Je moet kijken naar de manier waarop ze gekleed was, ze droeg een string met een kanten voorkant." Vlak daarna werd de man vrijgesproken.
De opmerking van de advocaat schoot sommige Ieren in het verkeerde keelgat. Het is volgens hen een voorbeeld van hoe in dit soort zaken de schuld bij het slachtoffer wordt gelegd. Tot in het Ierse parlement leidde de zaak tot protest.
Parlementariër Ruth Coppinger vroeg aandacht voor de zaak door een kanten string uit haar mouw te toveren:
"Waarom wordt er niks gedaan aan het stoppen van verkrachtingsmythes in de rechtszaal?", vervolgde Coppinger haar verhaal. "En hoe bezorgd is de overheid over het effect dat dit heeft op de slachtoffers?" De Ierse premier Leo Varadkar antwoordde dat slachtoffers nooit de schuld moeten krijgen, maar dat hij niet in wil gaan op deze specifieke zaak.
In het Ierse Cork gingen enkele honderden mensen de straat op om aandacht te vragen voor het beschuldigen van slachtoffers in verkrachtingszaken.
De demonstranten droegen kanten slips bij zich en legden ze op de trappen van het gerechtsgebouw:
Ook in andere Ierse steden gingen mensen de straat op. In Dublin werd tussen lantaarnpalen een waslijn gemaakt van ondergoed.
Met de hashtag #thisisnotconsent wordt ook op sociale media aandacht gevraagd voor de zaak. Ondergoed in alle maten, vormen en kleuren worden gedeeld, met de leus: dit is geen toestemming.