Melis: 'Voetbalvrouwen komen héél anders binnen op WK'

Wat kan er veel gebeuren in een tijdsbestek van vier jaar. Manon Melis, die in 2016 haar interlandcarrière beëindigde, weet daar alles van. Werkte zij in 2014 met de Nederlandse ploeg nog in relatieve anonimiteit en zonder al te hoge verwachtingen toe naar het WK in Canada (2015), eind 2018 wordt er al gedacht aan grotere stadions en wordt ook al voorzichtig het woord wereldtitel in de mond genomen.

Dat laatste is een stapje dichterbij gekomen nadat Nederland zich gisteren dankzij een 1-1 gelijkspel in Zwitserland wist te verzekeren van een ticket voor het WK in Frankrijk volgend jaar.

"Als je het vergelijkt met hoeveel mensen er vier jaar geleden in het stadion zaten...", vertelt Melis. "Voor ons was dat toen al top. We speelden in het Sparta-stadion en in het stadion van ADO Den Haag en die waren goed gevuld. Maar de sfeer is veranderd: nu zijn de kaartjes binnen een half uur uitverkocht."

In 2015 was Manon Melis een van de sterspeelsters van Oranje, dat op het WK in Canada geen onuitwisbare indruk achterliet. De ploeg werd derde in de groep van vier en werd vervolgens in de achtste finales uitgeschakeld door Japan.

Kirsten van der Ven, Anouk Hoogendijk, Manon Melis nemen vooraf afscheid van Oranje Pro Shots

Nieuwkomer

Veel speelsters, zoals Vivianne Miedema, Lieke Martens en Sherida Spitse, waren er toen ook al bij. En die ervaring kan hen volgend jaar gaan helpen, denkt Melis. "Ze komen heel anders binnen. Het is niet meer hun eerste keer en Nederland is niet de nieuwkomer", aldus Melis, die denkt dat Oranje om de prijzen kan spelen.

"Het is heel spannend om te zien waar we dan staan. Dat weten we nu wel in Europa, maar nog niet op een WK. Of ik geen spijt heb dat ik er niet meer bij ben? Ik heb bepaalde keuzes gemaakt en ben moeder geworden van een heel mooi meisje..."

Melis hoopt met Feyenoord ook entree in eredivisie te maken

Melis is 32 jaar oud en inmiddels is de topscorer aller tijden van Oranje in dienst getreden van Feyenoord. De Rotterdamse club is nog niet vertegenwoordigd in de eredivisie, maar Melis hoopt dat daar op korte termijn verandering in komt.

Maar, het contrast tussen Oranje en de eredivisie is groot. Want waar bij duels van Oranje de stadions in rap tempo zijn uitverkocht, blijft de populariteit van de eredivisieclubs ver achter. Van de speelsters in het Nederlands team speelt slechts een enkeling in eigen land.

Studie

"Na hun studie moeten veel meiden kiezen tussen voetballen en een maatschappelijke carrière. En veel meiden die talentvol zijn, maken op jonge leeftijd de stap naar het buitenland", aldus Melis. "De eredivisie blijft achter."

Toch is volgens Melis het imago van de vrouwen snel veranderd, in positieve zin. "In het begin is het altijd: oh, die meiden. Maar vooral na vorig jaar is de mening over het meidenvoetbal positief geworden. Als je nu de Oranje Leeuwinnen ziet voetballen, dan hoor je heel veel positieve geluiden. Over zowel de prestaties op het veld als over hoe ze zich presenteren."

STER reclame