De Zaanse Schans is klaar voor de komst van de Sint
NOS NieuwsAangepast

Intocht Sinterklaas hoeft niet te worden aangepast

De landelijke intocht van Sinterklaas zaterdag op de Zaanse Schans hoeft niet te worden aangepast. Dat volgt op een uitspraak van de rechter in Haarlem in een kort geding. Volgens de rechter is de stichting die het kort geding aanspande niet ontvankelijk.

De zaak was aangespannen door de stichting Majority Perspective. Die eiste gisteren dat de landelijke intocht van zaterdag ontdaan wordt van "racistische kenmerken". Zwarte Piet zou bijvoorbeeld volledig ongeschminkt moeten zijn, ook zonder roetvegen.

Overvallen

Volgens de rechter heeft de stichting een aantal fouten gemaakt en de gedaagden overvallen. De stichting heeft op vrijdag 2 november een brief met een aantal eisen voor de landelijke intocht naar de gedaagde partijen gestuurd. Voor 5 november zouden die daar gehoor aan moeten geven. De brief kwam echter bij een aantal partijen pas na 5 november aan.

Ook verwijt de rechter de stichting dat ze in de aanloop naar het Sinterklaasfeest geen overleg heeft gevoerd met de gedaagde partijen, waaronder de omroep NTR, over het aanpassen van de figuur Zwarte Piet. Dat is wel een eis die in de wet staat. Daarom kan de stichting niet worden ontvangen in haar vorderingen en hoeft de rechter de zaak niet inhoudelijk te beoordelen.

Bekijk hier een uitgebreide motivering van de rechter. Tip: zet je geluid aan:

Rechter kan geen uitspraak doen over Zwarte Piet, maar zou NTR en anderen gelijk geven

Toch deed de rechter dat wel, "ten overvloede". Hij stelde dat er sprake was van conflicterende grondrechten, namelijk het verbod op discriminatie versus het recht op vrije meningsuiting. Die moeten tegen elkaar worden afgewogen.

De rechter stelde dat voor een ingrijpen van de rechter vóórdat de intocht plaatsvindt alleen aanleiding is als te voorzien is dat bij de intocht een forse inbreuk op grondrechten gaat plaatsvinden. Dat is volgens hem niet het geval.

Verder zei hij dat verscheidene instellingen in binnen- en buitenland hun zorgen hebben geuit over de negatieve stereotypering van de klassieke Zwarte Piet. Daarbij is aangedrongen op verandering. Dat duidt er volgens de rechter op dat het mogelijk is om de spanning tussen het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht om niet te worden gediscrimineerd weg te nemen.

De rechter noemde het "invloedrijke" Sinterklaasjournaal, dat het uiterlijk van Zwarte Piet in de afgelopen jaren al heeft aangepast. Tot slot zei de rechter dat het van groot belang is dat het gesprek over Zwarte Piet wordt voortgezet.

Bekijk hier zijn opvallende slotwoord:

'Willen we op deze manier een kinderfeest vieren?'

Na afloop van het kort geding gisteren werd de voorman van Majority Perspective, Michael van Zeijl, aangehouden door de politie. Hij is op het politiebureau verhoord en hem en drie anderen is een gebiedsverbod opgelegd voor de landelijke Sinterklaasintocht in Zaanstad.

Vorig jaar leidden uitspraken van Van Zeijl tot ophef. Hij pleitte voor een aanslag op Sinterklaas, bij voorkeur tijdens de landelijke intocht. Hij kreeg daar in augustus een boete van driehonderd euro voor.

De gemeente Zaanstad reageerde verheugd op het vonnis van de rechter. "We gaan op volle kracht door met de voorbereidingen om de Sint een mooi welkom te bezorgen!" Ook omroep NTR is heel blij dat de eis is afgewezen en dat de intocht gewoon door kan gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl