In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Bijzondere takelklus in Delft: vleugel van zestiende etage gehaald

Een kostbare vleugel is vanmiddag uit een woning op de zestiende etage van een flat in Delft getakeld. Dat gebeurde met een van de hoogste kranen van Europa, die een afstand van 57 meter moest overbruggen naar een hoogte van 54 meter.

De klus werd uitgevoerd door een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verhuizen van vleugels. Maar ook voor deze onderneming was het geen alledaagse opdracht.

"Een grote vleugel til je hier niet zomaar uit", zegt Sicco Elzinga van het verhuisbedrijf. "We hebben nog bekeken of we dit met een helikopter konden doen, maar vanwege vergunningen en dergelijke was dat niet haalbaar. Daarom hebben we deze speciale telescoopkraan besteld."

Het verhuizen van de vleugel gaf vanochtend een spectaculair gezicht in Delft.

Hoe de vleugel van het bekende merk Bechstein ooit op de zestiende verdieping van het pand terecht is gekomen, is ook voor het verhuisbedrijf een raadsel. "Misschien dat de lift toen iets groter was."

De takelklus, die van vanochtend zeven uur tot het begin van de middag duurde, verliep zonder problemen. De kosten van de operatie liggen rond de 6000 euro, waarvan alleen al 5000 voor het huren van de kraan.

Geschonken

De vleugel gaat nu naar het het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) in Amsterdam. De eigenaar van het instrument is overleden en de familie heeft het geschonken aan het NMF. "We hebben een aantal vleugels in de collectie,maar dit is een heel bijzondere", zegt Manon Veenendaal van het NMF tegen Omroep West.

"Bechstein is een topmerk en dit is een gezonde, goed onderhouden vleugel. Hij wordt geleend aan een getalenteerde student. Omdat dit zulke dure instrumenten zijn kunnen zij die vaak niet zelf betalen."

Advertentie via Ster.nl