Acht jaar cel en tbs geëist tegen pianostemmer die dominee mishandelde
De 50-jarige pianostemmer uit Tricht die een dominee zwaar zou hebben mishandeld met een hamer, moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt acht jaar cel en tbs met dwangverpleging krijgen. De man wordt verdacht van poging tot moord. De dominee was een volkomen willekeurig slachtoffer. Volgens de officier van justitie is de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar, en is de kans op herhaling groot.
Dominee Ebi Wassenaar had bijna een jaar geleden een afspraak met de pianostemmer in haar kerk in Rhenoy (gemeente Geldermalsen). Omdat ze lang wegbleef, ging de huisgenote van de dominee kijken en vond Wassenaar in een plas bloed. Ze was met een hamer op het hoofd geslagen. In het ziekenhuis bleek dat ze een hersenbloeding had. Wassenaar is sinds de mishandeling halfzijdig verlamd en volledig afhankelijk van anderen.
Agenten verleenden kort daarna eerste hulp aan een gewonde man die werd gevonden bij een boerderij bij Wadenoijen. Dat bleek de verdachte van de zware mishandeling te zijn, die een hartaanval had gekregen. Hij lag uiteindelijk een maand in coma. Op de mouw van de pianostemmer werden dna-sporen gevonden van de dominee, maar hij ontkent dat hij Wassenaar heeft mishandeld.
Verdachte zoektermen
De rechter hield hem voor dat hij op zijn laptop heeft gezocht naar zoektermen als 'gasexplosie', 'zelfmoord', 'hoe hard is een schedel', 'kun je iemand doodslaan met een hamer'. Steeds als de rechter hem daarmee confronteerde, zei de verdachte: "Wat raar, klopt niet. Kan niet. Ik zou nooit iemand slaan", meldt Omroep Gelderland.
De pianostemmer had de agenda van de dominee in zijn bus, maar zei daarover in de rechtbank: "'Dat kan niet." Zijn tante vertelde dat hij in paniek bij haar huis kwam en riep: "Het is helemaal mis, ik heb iets stoms gedaan." Ook daarover zei hij vanmiddag: "Klopt niets van."
U moet wel degelijk celstraf krijgen. Uw daden kunnen niet ongestraft blijven.
Dominee Wassenaar zei in haar verklaring in de rechtszaal dat de pianostemmer de cel in moet. "Ik zei eerder: u moet geholpen worden en hoeft geen celstraf te krijgen. Ik kom daarvan terug. Ik koester geen wraak, maar er moet wel recht gesproken worden. U moet wel degelijk celstraf krijgen. Uw daden kunnen niet ongestraft blijven."
Ze hoopt ook dat de man tbs krijgt. "Zodat u geen gevaar meer voor anderen kunt zijn. Als u uw poging tot moord op mij erkent, berouw toont en daarvoor verantwoordelijkheid neemt, is er ruimte voor vergeving en wil ik zelfs met u in gesprek."
Wassenaar wees erop dat ze op haar rolstoel is aangewezen. "Het vanzelfsprekende om te gaan en te staan, is mij totaal ontnomen. Dingen onthouden gaat moeilijk; werken op de computer ook. Veel aspecten van zelfstandig zijn, zijn mij ontnomen. Ik kan nog thuiswonen door de zorg van mijn huisgenoot. En door aanvullende zorg van instanties."
Ze geeft zich niet gewonnen. "Psychisch ben ik nog stevig, maar wel ontzet. Het voelt soms fataal, maar ik ben niet verslagen. Ik hoop een opstandingsverhaal te zijn."
Schokkende gebeurtenis
De officier van justitie vindt dat de man intensief moet worden behandeld om herhaling te voorkomen. Daarom eist hij tbs met dwangverpleging. Gezien de ernst van het feit en het enorme leed dat Wassenaar is aangedaan, wil hij ook acht jaar celstraf voor de pianostemmer.
Ook voor haar naasten en dorpsgenoten was het een schokkende gebeurtenis, aldus de officier. "Dat weeg ik mee. Zo'n geweldsdelict op een willekeurig slachtoffer heeft effect op een bredere samenleving."
De rechter doet over twee weken uitspraak.