Long Island City, een van de plaatsen waar Amazon een hoofdkantoor wil vestigen
NOS Nieuws

Na ongekend charme-offensief kiest Amazon twee steden voor hoofdkantoren

Webwinkel Amazon heeft aangekondigd dat zijn twee nieuwe hoofdkantoren gebouwd worden in de steden New York en Arlington, Virginia. Bestuurders van beide steden zeggen dat ze blij en trots zijn met de keuze van het bedrijf.

Met de bekendmaking komt een einde aan de maandenlange race tussen 238 Amerikaanse steden en regio's, die er veel aan gelegen waren om deze investering van 5 miljard dollar binnen te halen. De wedstrijd begon ruim een jaar geleden, in september 2017.

De hoofdprijs verdelen

De webwinkel wil de medewerkers huisvesten in de New Yorkse wijk Long Island City én in National Landing in Arlington, dat dicht bij Washington D.C. ligt. Deze plaatsen verdelen de 'hoofdprijs' en kunnen rekenen op 25.000 extra banen.

New York is al een belangrijke plek voor techbedrijven. Facebook en Google hebben er ook kantoren. Daar valt voor de webwinkelgigant dus genoeg talent te vinden. Hetzelfde geldt voor Washington D.C., dat tevens de locatie is van het nieuwste optrekje van ceo Jeff Bezos, dat hij voor miljoenen dollars laat verbouwen. Daarnaast zit hier The Washington Post, waar Bezos sinds 2013 eigenaar van is.

Enorm in omvang

Amazon is uitgegroeid tot een van de grootste en bekendste techbedrijven van Amerika. Het hoofdkantoor zit al sinds jaar en dag in Seattle, in tegenstelling tot veel andere bedrijven die in Silicon Valley zitten.

Bezos koos voor die stad omdat Seattle bekendstaat als een technologische broedplaats én omdat de staat waarin de stad ligt, Washington, een kleine bevolking heeft. Dat betekent dat hij maar bij een klein percentage klanten staatsbelasting hoeft te berekenen. In Californië was dit percentage hoger geweest.

Maar Seattle raakt steeds voller, deels door medewerkers van het bedrijf. Naast dat Amazon de belangrijkste werkgever is in het lokale bedrijfsleven, heeft het ook 19 procent van de kantoorpanden in handen, berekende The Seattle Times vorig jaar. "Amazon aanwezigheid in Seattle is twee keer groter dan ieder andere bedrijf in een grote Amerikaanse stad." Voor het bedrijf reden om extra 'hoofdkantoren' te bouwen.

De 'Amazon Spheres' bij kantoorgebouwen van het bedrijf in Seattle

De webwinkelgigant maakte er een ware wedstrijd van die veel deed met Amerikaanse steden: "Het proces heeft het soort enthousiasme opgeroepen dat normaal gesproken is gereserveerd voor de strijd om de organisatie van de Olympische Spelen", schreef The New York Times.

De 238 geïnteresseerde locaties deden er alles aan om op te vallen. Zo stemde de gemeenteraad in het plaatsje Stonecrest in Georgia ervoor om de naam te veranderen naar Amazon. Frisco in Texas hoopte de aandacht te trekken met een verwijzing naar Alexa, Amazons virtuele assistent, en met een video. Beide steden vielen na de eerste ronde af.

Amazon heeft weinig belang bij een naamswijziging. Het bedrijf had een andere eisenlijst. Denk aan goed bereikbaar zijn via de weg en het openbaar vervoer, voldoende techtalent, woongelegenheid en kantoorruimte. Maar wat ongetwijfeld ook een rol speelt, is dat Amazon hoopt op belastingvoordeeltjes. Daarom waren vooral grotere steden interessant.

Het bedrijf van Bezos belooft miljarden te investeren, maar wil uiteraard daar wel iets voor terugkrijgen. Zonder twijfel heeft Amazon onderhandeld over belastingvoordelen en subsidies die kunnen oplopen tot honderden miljoenen, als het niet meer is.

'Wat een klucht'

De keuze van Amazon om op twee plekken te bouwen leidde begin september tot de nodige kritiek. De nieuwe hoofdkantoren worden in de ogen van sommigen eerder een soort 'satellietkantoren'.

"Wat een klucht", schreef een architect op Twitter. "Ik was gechoqueerd", zei de woordvoerder van de Free & Fair Markets Initiative tegen The New York Times. "Amazon houdt zich niet aan een belofte."

Verder kan Amazon zich in ieder geval in New York voorbereiden op een strijd met lokale actiegroepen. "We gaan er alles aan doen om te voorkomen dat Amazon naar New York komt en de voordeeltjes van de burgemeester en gouverneur hebben weggegeven, terugdraaien", zegt de directeur van een New Yorkse belangenorganisatie voor lage inkomens tegen CNN.

Toch zal Amazon zijn plannen hoogstwaarschijnlijk niet hoeven af te blazen. De lokale bestuurders van de plaatsen waar Amazon zich gaat vestigen, zijn dolenthousiast. Vorige week zei de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, dat hij zijn naam naar 'Amazon Cuomo' zou veranderen als de webwinkelgigant daardoor voor de staat New York zou kiezen.

Overigens is ook Nashville, Tennessee, uitverkoren door Amazon. In deze stad gaat het bedrijf een kleinere locatie bouwen, die zich vooral zal richten op logistieke en operationele taken. Daardoor worden in Nashville naar verwachting zo'n 5000 banen gecreëerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl