Israëlische militair bij het luchtafweersysteem Iron Dome in Sderot in Zuid-Israël EPA

Sinds het eind van de middag lijken de wapens van Hamas en Israël te zwijgen. Met de nakende duisternis stopten de raketbeschietingen door Hamas op Israël en de Israëlische luchtaanvallen in de Gazastrook. Hamas en andere Palestijnse groeperingen zeggen een staakt-het-vuren in acht te nemen als ook Israël ophoudt met aanvallen.

De Israëlische regering heeft daar niet officieel op gereageerd. De Israëlische minister van Veiligheid Steinitz zei na een kabinetsberaad dat hij niets weet van een formeel staakt-het-vuren, volgens Reuters.

Overleg kernkabinet

Militanten in de Gazastrook zetten vandaag in eerste instantie hun beschietingen op het zuiden van Israël voort, waarbij een dode viel. Hamas waarschuwde Israël dat de beschietingen werden opgevoerd als Israël zou doorgaan met het bombarderen van de Gazastrook.

Terwijl de beschietingen aanhielden, was het Israëlische kernkabinet urenlang bijeen onder leiding van premier Netanyahu. Na afloop liet hij weten dat het leger opdracht heeft gekregen de Palestijnse raketbeschietingen op gepaste wijze te beantwoorden. Hij zei niets over een staakt-het-vuren.

Bemiddeling Egypte

De Verenigde Naties en verscheidene landen, waaronder Egypte, deden aan beide partijen een oproep tot terughoudendheid. Het eenzijdig door de Palestijnen afgekondigde staakt-het-vuren kwam er na bemiddeling door Egypte.

De totstandkoming van een verdergaand akkoord wordt belemmerd door de eisen van beide partijen en de wederzijdse publieke opinie die een akkoord in de weg staat. Israël eist behalve stopzetting van de raketaanvallen dat de wekelijkse protesten ophouden en Hamas wil dat de blokkade van de Gazastrook wordt opgeheven.

Aan Palestijnse kant vielen vandaag bij afzonderlijke luchtaanvallen twee doden, waarmee het Palestijnse dodental sinds maandag op zeven komt. Tientallen mensen raakten gewond.

In Zuid-Israël werd vanochtend een man gedood door een raketaanval. De dode was een Palestijnse landarbeider. Net als in de Gazastrook vielen ook in Israël tientallen gewonden.

Oorlogen

Israël zegt dat het meer dan 100 aanvallen heeft uitgevoerd op doelen van militanten in de Gazastrook. Het tv-station Al-Aqsa van Hamas en drie gebouwen die aan Hamas worden gelinkt zijn verwoest bij luchtaanvallen.

Volgens het Israëlische leger zijn er sinds maandagmiddag meer dan 400 raketten en mortieren afgevuurd vanuit Gaza. Ongeveer een kwart daarvan werd onderschept door het Israëlische leger.

De gevechten begonnen zondag, toen een Israëlische undercover-operatie werd ontdekt in de Gazastrook. Daarbij ontstond een hevig vuurgevecht, waarbij zeven Palestijnse militanten, onder wie hun commandant, en een Israëlische officier sneuvelden.

De gewelddadigheden over en weer waren de hevigste sinds de oorlog tussen Israël en Hamas in 2014. Daarbij werden 2200 Palestijnen gedood, voor meer dan de helft burgers. Van de 73 Israëlische doden waren de meesten militair. Sinds de machtsovername van Hamas in de Gazastrook vochten Israël en Hamas drie oorlogen uit.

STER reclame