NOS Nieuws

'Nu kan ik ook meepraten over video's die viral gaan'

  • Rachel de Meijer

    Redacteur

  • Rachel de Meijer

    Redacteur

Het bestaat al voor film en televisie, maar sinds vandaag kunnen op scribit.tv ook YouTube-video's door mensen met een visuele handicap bekeken worden. Met behulp van audiodescriptie worden de video's toegankelijk gemaakt voor de circa 350.000 mensen die blind en slechtziend zijn in Nederland.

Het toegankelijk maken van die video's gebeurt voor het grootste deel door vrijwilligers. Zij beschrijven wat er in de video's te zien is. Een computerprogramma zet de geschreven tekst om in een computerstem, die de tekst vervolgens voorleest bij het afspelen van het filmpje.

Voor Sam (18) is de site een uitkomst. Hij is slechtziend en kan daarom vaak niet meepraten over veel bekeken video's. Nu kan dat wel:

Sam kan nu ook naar Max kijken

Sam kan alleen licht en donker onderscheiden. De rechtenstudent is heel blij met scribit.tv. "Nu kan ik tenminste ook meepraten over video's die viral gaan.' Zoals onlangs het filmpje van Max Verstappen, waarin hij het aan de stok krijgt met de coureur die hem van de weg reed."

Sam gaat bovenstaande video aanbieden aan scribit.tv, met het verzoek hem te beschrijven. "Dan is ie daar als het goed is binnen enkele dagen te zien en kunnen andere blinden en slechtzienden zien dat deze website nu bestaat", zegt Sam. "Dat is belangrijk."

Hoe groter het aantal vrijwilligers, hoe meer video's er komen en hoe sneller ze beschikbaar zijn.

Eveline Ferwerda, Vereniging Bartiméus Sonneheerdt

Op de speciale website zijn nu zo'n 200 video's te bekijken, maar de hoop is dat het er snel meer worden, zegt projectleider Eveline Ferwerda van Vereniging Bartiméus Sonneheerdt. "Het platform is zo ingericht dat we maken wat mensen graag willen zien. Iemand kan er een verzoek achterlaten en dan gaan vrijwilligers ermee aan de slag. Hoe groter het aantal vrijwilligers, hoe meer video's er komen en hoe sneller ze beschikbaar zijn."

11 miljard uur

Wereldwijd wordt dagelijks maar liefst 11 miljard uur aan YouTube-video's bekeken. Deze video's hebben zelden audiodescriptie, zoals de beschrijving voor slechtzienden heet. "Visuele media zijn steeds belangrijker," zegt Ferwerda, "we gebruiken ze om nieuws te vergaren, maar ook bijvoorbeeld op school als lesmateriaal. Als je dan iets aan je ogen mankeert, dan moet je dat allemaal missen. Dat is met de techniek van tegenwoordig helemaal niet meer nodig."

Scribit.tv is ontwikkeld door Vereniging Bartiméus in samenwerking met KPN Mooiste Contact Fonds. Dat bedrijf heeft onder meer gezorgd voor vrijwilligers en financiële ondersteuning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl