Django Warmerdam (rechts) is blij met zijn doelpunt

FC Groningen hekkensluiter af na zege op machteloos Heerenveen

FC Groningen heeft zijn derde zege - pas de eerste in eigen huis - van het seizoen binnen. De hekkensluiter in de eredivisie was met 2-0 te sterk voor sc Heerenveen en steeg naar de zestiende plaats.

Na een nerveus begin viel na een klein kwartier de eerste kans te noteren in de 'Derby van het Noorden'. Groninger Django Warmerdam brak door over links en wilde de meegesnelde Mimoun Mahi in stelling brengen. Heerenveen-captain Dave Bulthuis kon daar nog net een stokje voor steken.

Kruising

Aan de andere kant bracht Kik Pierie met een fraaie pass Arber Zeneli in scoringspositie, maar doelman Sergio Padt blokkeerde het schot. Voor zijn collega Warner Hahn was er in de 27ste minuut geen redden aan, toen Warmerdam een voorzet van Mahi met het hoofd verlengde: 1-0.

Django Warmerdam troeft Rodney Kongolo af in de lucht en scoort 1-0

Ritsu Doan, dit seizoen het schaarse lichtpuntje bij de tegenvallend presterende thuisploeg, verdubbelde de voorsprong met een prachtig afstandsschot in de kruising. De schade voor de gasten had voor de rust nog groter kunnen zijn als Mahi zijn schuiver niet tegen de paal had zien belanden en Doan beter was omgesprongen met een scherpe voorzet vanaf links.

Machteloos

Ook na de pauze bakte het machteloze Heerenveen er weinig van en kon Groningen gaan denken aan het opvoeren van de score. Mahi probeerde het van afstand, maar Hahn had goed het zicht op het schot. Even later schoof de Groningse aanvaller de bal voorlangs.

Pas in de 87ste minuut wist het ploeterende Heerenveen Groningen-keeper Padt weer eens schrik aan te jagen. Zeneli haalde bij een spaarzame Friese aanval hard uit, maar trof slechts de lat. Invaller Ajdin Hrustic bezorgde het thuispubliek in de extra tijd bijna nog een toetje, maar zijn rolletje passeerde de paal aan de verkeerde kant.