Michelle Obama tijdens de promotie van haar boek in New Orleans.
NOS Nieuws

Michelle Obama vertelt openhartig over miskraam en ivf-behandeling

Michelle Obama heeft zich openhartig uitgelaten over de obstakels die zij en haar man Barack Obama zijn tegengekomen bij het krijgen van kinderen. In een interview met de Amerikaanse nieuwszender ABC vertelde de voormalige first lady dat ze een miskraam heeft gehad en dat haar twee dochters, Malia en Sasha, zijn verwekt met ivf.

"De miskraam voelde alsof ik had gefaald. Ik wist niet hoe gebruikelijk miskramen zijn omdat er nooit over wordt gepraat", aldus Obama. "Je zit in je eigen pijn, denkend dat er iets kapot is."

Volgens Kirsten Verdel, Amerikadeskundige en voormalig medewerker van Barack Obama, zijn de uitspraken "typisch Michelle". "Ze hóeft dit niet te zeggen, dit doet ze met een reden", zegt Verdel. "Ivf en miskramen zijn geen regelrechte taboe-onderwerpen, maar liggen vaak wel gevoelig. Ze wil dit soort dingen beter bespreekbaar maken en neemt zelf het voortouw."

Obama werd geïnterviewd omdat volgende week haar boek Becoming verschijnt. En dat interview zal de verkoopcijfers geen pijn doen: veel grote Engelstalige nieuwssites besteden aandacht aan haar uitspraken. "Maar ze wil ook het goede voorbeeld geven", denkt Verdel. "Net zoals dat ze tijdens het presidentschap van haar man een moestuin in de tuinen van Witte Huis aanlegde."

Op de nieuwszender vertelt Obama dat ze vrouwen en jonge ouders wil helpen vruchtbaarheid bespreekbaar te maken. "We hebben ivf gekozen. Het ergste wat vrouwen elkaar aan kunnen doen is om niet te waarheid over onze lichamen te vertellen en niet te vertellen wat werkt en niet werkt."

In haar nieuwe boek haalt Obama ook uit naar Trump. Zo zegt ze dat ze de Amerikaanse president nooit zal vergeven dat hij openlijk in twijfel heeft getrokken of haar man Barack Obama wel in de Verenigde Staten is geboren.

Ook schrijft ze dat Trump haar familie in gevaar heeft gebracht. "Wat als een labiel persoon zijn geweer had gepakt en naar Washington was gegaan. Wat als die op zoek was gegaan naar onze dochters? Donald Trump bracht met zijn roekeloze insinuaties mijn hele gezin in gevaar. Ik zal het hem nooit vergeven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl